Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ronjenje, brza vožnja...

Otkriveno što rade kineski turisti: "Oni koji ne budu uhvaćeni vjerojatno će prikupiti nešto korisno"

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Među bizarnim pokušajima da kineski operativci dođu do informacija zabilježeni su ronjenje u blizini Cape Canaverala i lutanje oko lokacije za lansiranje projektila u Novom Meksiku.

Američke vlasti u posljednjih su nekoliko godina zatekle više od 100 kineskih državljana koji su, predstavljajući se kao turisti, dolazili do vojnih baza i prilazili osjetljivim lokacijama. Izvješće američkih vlasti kaže da se radi o novoj taktici u eskalaciji špijunskog rata ove države s SAD-om.

Pročitajte i ovo Ivan Šuker Bivši ministar financija Umro Ivan Šuker

Mnogi su kineski državljani uhvaćeni kako pokušavaju ući u vojne baze, jedni su pokušali ući u raketnu bazu u Novom Meksiku, a drugi su se roneći i snimajući približili raketnom postrojenju u Key Westu na Floridi. Sue Gough, glasnogovornica Pentagona, kaže da neki čak uspiju ući u baze brzom vožnjom, zaobilazeći kontrolne točke.

Dužnosnici koji istražuju špijuniranje kažu da uhvaćeni obično budu kažnjeni prema lokalnim zakonima o neovlaštenom ulasku na posjed, dobiju male novčane kazne i kažu im da se ne vraćaju. Prekršaji neovlaštenog ulaska na posjed nisu obuhvaćeni saveznim zakonom, rekao je demokratski zastupnik Jason Crow za WSJ.

Kada ih uhvate, kineski državljani tvrde kako su turisti koji su se izgubili.

Tako je bilo i u jednom nedavnom slučaju kada je skupina kineskih državljana tvrdila da su odjeli u hotelu Holiday Inn koji se nalazi u Fort Wainrightu na Aljasci. Osiguranje u bazi odmah je postalo sumnjičavo jer je turizam na tom području krajnje neobičan. U bazi se nalazi 11. zračno-desantna divizija američke vojske.

Pročitajte i ovo Akcija izvlačenja vozača Uspješna akcija VIDEO Sletio niz liticu i preživio: Pet dana proveo je zarobljen u kamionu, izvukli ga vatrogasci posebnom akcijom

Pročitajte i ovo Misterij srušenog naselja - 6 Stanovnici u očaju Misterij srušenog naselja: "Da ja rušim kuće? Pa nisam poludio!" - "Nitko nije ništa javio, nitko ništa nije rekao"

Emily Harding, bivša dužnosnica Senatskog odbora za obavještajne poslove, rekla je za WSJ da je kineska špijunska operacija više igra brojeva.

"Pošalju puno ljudi, a ako nekolicina njih bude uhvaćena, američkoj će vladi biti vrlo teško dokazati bilo što osim neovlaštenog ulaska. Oni koji ne budu uhvaćeni vjerojatno će prikupiti nešto korisno", rekla je Harding.

Godine 2019. trojica kineskih državljana osuđena su na zatvorsku kaznu zbog nezakonitog fotografiranja u mornaričkoj bazi na Floridi.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu Zabrinutost u SAD-u Rusi razgovaraju o zajedničkim vojnim vježbama sa susjedima: "Zašto ne? Postoji stara ruska izreka..."

 

Dvojica kineskih državljana su 2020. osuđena na godinu dana zatvora, a jedan na devet mjeseci, nakon što su priznali krivnju za ilegalni ulazak u mornaričku bazu u Key Westu i fotografiranje preko ograde. U bazu su ušli s plaže, ignorirajući naredbe da se okrenu i odu.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

U drugom su slučaju Kinezi uočeni kako rone u blizini Cape Canaverala, gdje se nalazi Svemirski centar Kennedy, piše WSJ. Neki kineski državljani kao turisti su ulazili i u Bijelu kuću, a onda napuštali rutu obilaska i slikali sve okolo, uključujući komunikacijsku opremu i položaje zaštitara.

Pročitajte i ovo Sergej Surovikin i Vladimir Putin General Armagedon Ipak je živ? Procurila fotografija ruskog generala, pojavio se prvi puta nakon neuspješnog puča

 

Jedna Kineskinja je 2019. osuđena na osam mjeseci zatvora nakon što je ilegalano ušla na imanje Mar-a-Lago bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi. Nosila je dvije putovnice, četiri mobitela i drugu elektroniku.

Ozbiljniji je slučaj iz iste godine kada su dvojica kineskih diplomata protjerani iz zemlje pod sumnjom za špijunažu. Oni su sa svojim suprugama automobilom ušli u vojnu bazu Little Creek, gdje se obučavaju marinci. Branili su se kako su krivo pročitali upute i nenamjerno završili u bazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene