Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči g20 summita

Glavni saveznik i trgovinski partner Kim Jong-una: Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji

Kim Jong-un i Xi Jinping (Foto: AFP)
Kim Jong-un i Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u četvrtak u svoj prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji.

Xi putuje sa suprugom Peng Liyuan i delegacijom visokih dužnosnika uključujući ministra vanjskih poslova Wanga Yija, navodi novinska agencija Xinhua.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

Xi će dva dana boraviti u Kini na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koji je putovao u Kinu u nekoliko navrata.

Očekuje se da će razgovarati o napredovanju denuklearizacije Sjeverne Koreje nakon što je u veljači u Vijetnamu propao summit Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kim je pozvao na ukidanje međunarodnih sankcija, ali bezuspješno.

Do posjeta dolazi uoči G20 summita u Japanu koji počinje 28. lipnja kada bi se Xi trebao sastati s Trumpom.

Kina je glavni saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje. Posjet Xija je strateški isplaniran s obzirom na zastoj u razgovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, rekao je profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Kini, Cheng Xiaohe.

"Činjenica da se Xi sastaje s Kimom prije susreta s Trumpom je zbog toga što žele potaknuti promjene trenutne situacije", rekao je Cheng.

Trump primio pismo od Kima

Od ožujka 2018. i prvog službenog posjeta Kima susjednom divu, sjevernokorejski vođa susreo se s Xijem ukupno četiri puta. Xi je postao kineski predsjednik 2013.

Trump je prošli tjedan primio pismo od Kima i opisao dobivenu poruku kao "prekrasnu" i "toplu".

Američki čelnik nije isključio treći summit s Kimom i poručio da je i dalje uvjeren da će se "dogoditi nešto pozitivno". (Hina) 

Aktualno Koncerti, izbor za miss, barovi... Evo u čemu će Zagrepčani ovo ljeto uživati na obalama Save Zagreb na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Zagreb na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Robert (Foto: Dnevnik.hr) Robert (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zuhal Kol (Foto: Dnevnik.hr) Zuhal Kol (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tedi Lušetić (Foto: Dnevnik.hr) Tedi Lušetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jerković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Koncerti, izbor za miss, barovi... Evo u čemu će Zagrepčani ovo ljeto uživati na obalama Save 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene