Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je kineskom književniku Mo Yanu, objavio je danas Nobelov odbor za dodjelu nagrada.


Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je kineskom književniku Mo Yanu, objavio je danas Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Vezani članci Objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (Foto: screenshot AP) Dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku: Ove godine dijelit će je troje znanstvenika Slika nije dostupna Nobelova nagrada za književnost švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru

>> Nobel za medicinu otišao u ruke istraživača matičnih stanica

Mo Yan u svojim djelima 'halucinatornim realizmom spaja narodne priče, povijest i sadašnjost', naveo je Odbor u obrazloženju nagrade.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, 'oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim').

Uz kanadsku književnicu Alice Muro te američke pisce Dona DeLilla i Philipa Rotha, kao mogući dobitnici Nobelove nagrade za književnost spominjali su se i Somalac Nuruddin Farah te Kanađanka Anne Carson, dok su kladionice najveće izglede davale japanskome piscu Harukiju Murakamiju i Kinezu Mo Yanu, koji je nagradu i dobio.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme. Popis nominiranih za Nobelovu nagradu za književnost ostaje tajna i smije se objaviti tek nakon 50 godina. Tijekom godina Nobelova nagrada za književnost dodjeljivala se autorima različitog jezičnog i kulturnog podrijetla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili nepoznatom književniku.

Nagrada za književnost nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942., i 1943. godine. Naime, u statutu Nobelove zaklade, među ostalim, stoji: "Pokaže li se da nijedno djelo koje se razmatra za nagradu ne odgovara zadanim kriterijima, novac od nagrade prenosi se u sljedeću godinu. Ne bude li ni tada nagrada dodijeljena, iznos se prebacuje u fond Zaklade". Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata nisu dodijeljene sve Nobelove nagrade.

Za razliku od ostalih kategorija, nagrada za književnost dvjema osobama dodijeljena je samo četiri puta: 1904. Fredericu Mistralu i Joseu Echegarayu, 1917. Karlu Gjellerupu i Henriku Pontoppidanu, 1966. Shmuelu Agnonu i Nelly Sachs te 1974. Eyvindu Johnsonu i Harryju Martinsonu.

Najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po "Knjizi o džungli", koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade.

Prva žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada bila je Šveđanka Selma Lagerloef. Nagradu je primila 1909., a pet godina poslije izabrana je u Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Ta nagrada nikome nije dodijeljena dva puta, a do danas su je odbile dvije osobe: Boris Pasternak, dobitnik 1958., isprva je nagradu prihvatio, ali su ga poslije sovjetske vlasti prisilile da je odbije te 1964. Jean Paul Sartre, koji je odbijao sva službena priznanja. Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio, Doris Lessing, Orhan Pamuk, Harold Pinter, Elfriede Jelinek, John M. Coetzee i Imre Kertesz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook