Raketa Long March 5
Raketa Long March 5 Foto: Afp

Long March 5B raketa nad kojom su Kinezi izgubili nadzor, svakog trena bi mogla proći kroz atmosferu. To će biti tijekom ovog vikenda, a neka predviđanja su da bi se to moglo dogoditi baš noćas.


Komad najveće kineske rakete koja je trenutno izvan kontrole u Zemljinoj orbiti, uskoro pada na Zemlju. Udar se može dogoditi svakoga časa, no nitko zaista ne zna gdje ni kada će sletjeti.

Vezani članci Mjesto napada u Kini, ilustracija Najmanje petero ubijenih i 15 ranjenih u napadu nožem: Napadač uhićen na mjestu događaja Kina lansirala novu raketu - 4 Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta

Stoga vam donosimo mjesta na kojima možete pratiti tijek pada dijelova rakete preko interneta.

Na stranici space-track.org ažuriraju se najnovije informacije o vjerojatnom odredištu pada rakete. Možete ju pratiti i na njihovu Twitter profilu.

Amaterski promatrači također prate raketu sa virtualnim teleskopom čiji Gianluca Masi planira prijenos uživo iz Rima ukoliko dio rakete koji pada na tlo bude vidljiv s te pozicije. Njegov prijenos možete pronaći ovdje.

Long March 5B je 29. travnja uzletjela kako bi prenijela velik dio sljedeće kineske svemirske stanice Tiangong. Uobičajeno je da najveći djelovi rakete padnu na zemlju odmah nakon ispaljivanja, ali jezgra ove rakete, teška 23 tone, pratila je dio svemirske postaje sve do orbite, prenosi The New York Times.

Zbog trenja izazvanog probijanjem zraka u vrhu atmosfere, raketa gubi visinu te će uskoro doći do takozvanog nekontroliranog ponovnog ulaska na Zemlju. Vjerojatnost da će bilo kakve krhotine rakete udariti u nešto ili ozlijediti nekoga su gotovo nepostojeće, ali nisu i nemoguće.

Ostaci bi zemlju mogli udariti bilo gdje između 41.5 stupnjeva put sjevera pa sve do iste oznake na jugu. To znači da bi gradovi poput Chicaga sigurni, no da nije isključeno da bi udar mogao biti u New Yorku.

Neprofitna organizacija koju financira američka federalna vlada potvrdila je kako bi se pad mogao dogoditi u subotu navečer u 11.30 sati prema američkom vremenu. To bi značilo da će ostaci pasti u Atlantski ocean s vrlo malim rizikom po ljude ili čak i kopno.

No vremenska nesigurnost koja varira i do osam sati, te lokacija i dalje ostaju nepoznati. S obzirom da ostaci putuju brzinom većom od 18.000 MPH, svaka minuta vremena korelira sa tisućama kilometara većom udaljenosti. Precizniji zaključci stoga su mogući tek nekoliko sati prije stvarnog pada, prenosi The New York Times.