Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kruže glasine

Kina razriješila dužnosti ministra vanjskih poslova Qin Ganga, a i dalje se ne zna gdje je on

Qin Gang, kineski ministar vanjskih poslova
Qin Gang, kineski ministar vanjskih poslova Foto: Afp
Qin Ganga je na dužnosti zamijenio njegov prethodnik Wang Yi koji je trenutno istinski šef kineske diplomacije, kao najviši dužnosnik za diplomaciju unutar Komunističke stranke.

Kineski ministar vanjskih poslova razriješen je u utorak dužnosti nakon što se mjesec dana nije pojavljivao u javnosti, a vlasti nisu dale nikakvo obrazloženje za takvu odluku.

Pedesetsedmogodišnjeg Qin Ganga su smatrali bliskim Xi Jinpingu, a ministarsku dužnost je preuzeo krajem prosinca 2022.

Pročitajte i ovo Qin Gang, kineski ministar vanjskih poslova Gdje se skriva on? Gdje je nestao kineski šef diplomacije? Nema ga već tri tjedna, a sada je Kini itekako potreban

Nakon 25. lipnja, kada je u Pekingu primio zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka, Gang se nije sastao ni s jednim stranim čelnikom, vidi se iz priopćenja njegova ministarstva.

Tako nije sudjelovao na nekoliko diplomatskih skupova, pa ni na sastanku Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji početkom srpnja.

Ministarstvo vanjskih poslova je prvo navodilo "zdravstvene razloge" objašnjavajući njegovo nepojavljivanje, a onda se gotovo mjesec dana nije oglašavalo u vezi s njim.

Pročitajte i ovo Kanader nesreća u Grčkoj VIDEO Kanader gasio požar, srušio se i eksplodirao: Oba pilota poginula

U utorak je vlast odgovorila na neka pitanja.

"Qin Gang je razriješen dužnosti ministra vanjskih poslova", kratko je priopćila službena novinska agencija Xinhua.

Agencija se, ne iznoseći nikakav razlog, poziva na odluku stalnog odbora Narodne skupštine.

Na toj dužnosti ga je zamijenio njegov prethodnik Wang Yi koji je trenutno istinski šef kineske diplomacije, kao najviši dužnosnik za diplomaciju unutar Komunističke stranke (PCC).

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Hrvatskoj Stiglo nevrijeme FOTO Nova runda oluje nad središnjom Hrvatskom: Munje parale nebo, snažan pljusak u Zagrebu

Wang koji upravo boravi na summitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova od 2013. do 2022.

Izbivanje iz javnosti Qin Ganga potaknula je brojna nagađanja na društvenim mrežama, pa tako kruže glasine o njegovoj izvanbračnoj vezi s voditeljicom hongkonške televizije s kojom se upoznao dok je bio veleposlanik u Sjedinjenim Državama (2021.-2022.).

Viši kineski dužnosnici već su ranije "nestajali iz javnosti", piše CNN, a kasnije bi se otkrilo da su pritvoreni radi istrage. Takvi iznenadni nestanci postali su uobičajena pojava u Xijevoj kampanji protiv korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene