Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže odgovor

RAZMJEŠTAJU NUKLEARNE RAKETE "Prisilit ćemo Ameriku da poštuje Kinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je premjestila dalekometne rakete na granicu s Rusijom odakle im je teritorij Sjedinjenih Američkih Država u dosegu.

Rakete koje mogu nositi deset nuklearnih bojevih glava i dosegnuti udaljenost do 14.000 kilometara navodno su premještene iz provincije Heilongjiang na sjeveroistok Kine. Fotografije dalekometnih raketnih sustava Dongfeng-41 objavljenje su i na društvenim mrežama.

Prema neslužbenim izvorima, riječ je o odgovoru Kine na "agresiju" novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. I u uvodniku najvećeg lista na engleskom jeziku u Kini, The Golbal Timesa, koji je pod kontrolom države, poziva se na jačanje nuklearnog naoružanja Kine "kako bi se prisililo SAD da poštuju Kinu" a sve u svjetlu poruka koje je odaslao novi američki predsjednik.

"Prije nego što je Trump postao predsjednik, njegov tim je već pokazao tvrd stav prema Kini, a zauzvrat Peking je spreman odgovoriti na pritiske novog američkog vodstva. Kina nosi tešku zadaću očuvanja nacionalne sigurnosti. Nuklearno naoružanje je temelj kineske nacionalne sigurnosti", stoji u uvodniku The Global Timesa.

Navodi se i kako je vojni sukob s Amerikom posljednje što Kina želi, ali i da nuklearno oružje mora biti temelj kineske sile.

Ove su poruke nešto drugačijeg tona od onih kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je u UN-u pozvao na "ograničavanje te postepeno uništavanje nuklearnog naoružanja".

Donald Trump još je u kampanji uzeo Kinu za metu pa je tako optužio tu zemlju da krade radna mjesta Amerikancima i ruši vrijednost dolara.

Rex Tillerson, novi državni tajnik, kazao je prošlog tjedna da će Kini možda biti blokiran pristup otocima koje je izgradila u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, piše Independent.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene