Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina nije zadovoljna

SAD IMA PORUKU ZA KINU I RUSIJU Planira se jačanje mornarice, mogući i novi savezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa obećala je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države spriječiti da Kina zauzima teritorij u međunarodnim vodama u Južnokineskom moru, za što kineski državni mediji tvrde da bi Washington trebao "voditi rat".

"Mislim da će SAD osigurati da tamo zaštitimo naše interese", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju"

"To je pitanje jesu li ti otoci u međunarodnim vodama, a ne dio Kine, tako da, osigurat ćemo da međunarodni teritorij ne zauzme jedna zemlja".

Spicer je odgovorio na pitanje da li se Trump slaže sa svojim kandidatom za državnog tajnika Rexom Tillersonom koji je 11. siječnja rekao kako se Kini ne bi trebao dozvoliti pristup otocima koje je izgradila u spornom Južnokineskom moru.

Tillesronove riječi na saslušanju za potvrdu u Senatu potaknule su kineske državne medije da kažu kako bi Sjedinjene Države trebale "voditi rat" da bi zabranile Kini pristup otocima na kojima je izgradila zrakoplovne uzletno-sletne staze vojne duljine i postavila oružane sustave.

Tillerson je rekao na saslušanju upitan da li podržava agresivniji stav prema Kini: "Morat ćemo poslati Kini jasan signal da, prvo, izgradnja otoka prestaje i, drugo, vaš pristup tim otocima isto tako neće biti dopušten".

Bivši predsjednik i glavni ravnatelj Exxon Mobile Corp nije ulazio u pojedinosti o tome što bi se moglo učiniti da bi se Kini uskratio pristup otocima.

Suradnici kažu da Trump, koji je preuzeo dužnost u petak, planira veliko jačanje mornarice u istočnoj Aziji kako bi se suprotstavio usponu Kine.

Bijela kuća otvorena za ideju operacija protiv IS u Siriji s Rusijom

Sjedinjene Države su otvorene za ideju vođenja zajedničkih vojnih operacija protiv džihadista skupine Islamska država u Siriji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće.

To je objavljeno nakon što je Pentagon demantirao objavu ruske vojske prema kojoj je Rusija u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama izvela zračne napade na Islamsku državu u Siriji.

"Ukoliko postoji mogućnost suzbijanja Islamske države s bilo kojom zemljom, bila to Rusija ili neka druga, s kojom dijelimo nacionalni interes u tom problemu, mi se slažemo", rekao je Sean Spicer na svojoj prvoj konferenciji za novinare tijekom predsjedanja Donalda Trumpa.

"Predsjednik je jasno rekao da će surađivati sa svim zemljama koje dijele naše interese u poražavanju IS", precizirao je.

Na pitanje predstavlja li to otvaranje prema režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Spicer je rekao da se oni "neće povezati s nekima pod izgovorom da žele poraziti IS, ukoliko im američki interesi nisu prioritet". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene