Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina pogubila ujgurskog aktivista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je pogubila ujgurskoga aktivista zbog pokušaja "podjele domovine" te zbog posjedovanja vatrenog oružja i eksploziva, a agencije prenose i osude zbog toga čina.

Ismail Semed koji je iz Pakistana 2003. deportiran u Kinu rekao je na sudu da je priznanje iznuđeno, ali ipak je pogubljen u četvrtak u RUrumqiju, glavnome gradu većinski muslimanske regije u Xinjianga, rekla je za radio Slobodna Azija njegova udovica Buhejer, a prenosi dpa.

Pročitajte i ovo Petar Nikitin prosvjed protiv Putina Drama na aerodromu, ruskom aktivistu zabranjen ulazak u Srbiju: "Pa tu živim godinama, tu su mi djeca!" Slika nije dostupna rješavanje viškova Besplatan kompost Zagrepčanima: Holding objavio gdje i kad se može doći po njega

"Kad je truplo prebačeno k nama na groblje, vidjela sam samo jednu rupu od metka u njegovu srcu", rekla je Buhejer za taj radio koji financiraju Sjedinjene Države.

Skupine za ljudska prava odmah su osudile pogubljenje i tvrde da nije bilo dokaza.

Izvori bliski tom slučaju kažu da je optužba bila utemeljena na
tvrdnji da je Semed bio jedan od utemeljitelja Istočnoturkmestanskog islamskoga pokreta (ETIM) koji i Kina i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Semed je odslužio dvije zatvorske kazne zbog sudjelovanja u
separatističkim aktivnostima, a onda je 1997. prebjegao u Pakistan.

Deportiran je u Kinu 2003. i ondje je 31. listopada 2005. osuđen na smrt zbog "pokušaja da rascijepi domovinu" i posjedovanja vatrenog oružja i eksploziva, saznaje ta radijska postaja.

"Vlasti su nas u ponedjeljak popodne obavijestile da će ga pogubiti", rekla je udovica.

Glasnogovornica suda u Urumqiju rekla je za Reuters da je u četvrtak pogubljena skupina ljudi, ali da ne zna ništa o pojedinim slučajevima. Regionalne vlasti Xinjianga nisu željele komentirati.

Ujgura, muslimana koji govore turski ima oko osam milijuna u 19-milijunskome Xinjiangu.

Nicholas Bequelin, stručnjak organizacije Human Rights Watch za Kinu sa sjedištem u Hong Kongu rekao je: "Smrtna je kazna u velikom nerazmjeru sa navodnim zločinima... Njegovo suđenje nije ostvarilo ni minimum pravednosti i poštenog procesa".

"Mi smatramo da nije bilo dokaza za osudu", rekao je Bequelin.

Kinazadnjih godina vodi žestoku kampanju protiv, kako tvrdi, nasilnih separatista i islamističkih ekstremista koji žele nezavisni "Istočni Turkmenistan"u Xinjiangu, regiji koja graniči s Afganistanom, Pakistanom, Tadžikistanom, Kirgistanom, Rusijom i Mongolijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene