Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došlo i njegovo vrijeme

Helmut Kohl najveći kandidat za Nobelovu nagradu za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši njemački kancelar Helmut Kohl jedan je od najvećih favorita za dobivanje Nobelove nagrade za mir, objavila je norveška javna televizija NRK.

Helmut Kohl je njemački kancelar bio od 1982. do 1998. godine, a smatra se jednim od pokretačkih snaga njemačkog ujedinjenja. Upravo je on 1989. pokrenuo inicijativu za ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke što se 9. studenog iste godine i dogodilo. Nedugo nakon toga Kohl objavljuje i program nazvan '10 točaka' u kojem predviđa ponovnu uspostavu njemačkog jedinstva.

Pročitajte i ovo Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Poput bizarne ironije Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP) Dijele nagradu Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: "Ova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svemira"

U listopadu 1990. dvije Njemačke su se ujedinile, a to je na neki način značio i pad komunizma u istočnoj Europi.

Eventualno Kohlovo dobivanje Nobela imalo mi velikog odjeka i u Hrvatskoj. Upravo je on jedan od svjetskih političara koji je pružao veliku potporu Hrvatskoj na putu prema samostalnosti. Radi toga ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić 2006. odlikovao Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Kohl je za Nobelovu nagradu za mir nominiran već nekoliko puta, a prema NRK-u upravo je on jedan od najvećih favorita za ovogodišnje dobivanje. Posljednji Nijemac koji je dobio Nobela za mir bio je tadašnji kancelar Willy Brandt koji je nagradu dobio 1971. godine. (Hina/E.F.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene