Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina i Rusija vetom spriječile uvođenje sankcija Zimbabveu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina i Rusija jučer su u Vijeću sigurnosti UN uložile veto na prihvaćanje nacrta rezolucije kojim bi se uvele sankcije Zimbabveu, uključujući zabranu putovanja i zaplijenu imovine u inozemstvu za predsjednika Roberta Mugabea i još 12 dužnosnika njegova režima, objavila je UN-ova služba za tisak.

Nacrt rezolucije dobio je devet glasova - od SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Belgije, Burkine Faso, Kostarike, Italije i Paname.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti poručilo Srbiji 'Rasprava oko statusa Kosova mora biti okončana' Slika nije dostupna 'Ne ide to tako' Ahmadinedžad: 'Prijete sankcijama pa bi razgovarali'

Indonezija je bila suzdržana.

Južnoafrička Republika, Libija i Vijetnam pridružili su se Kini i Rusiji u protivljenju rezoluciji, kojom su Mugabeovu režimu trebale biti uvedene sankcije UN-a zbog nedavne kampanje nasilja protiv pristaša oporbe i lažiranja predsjedničkih izbora, na kojima je u lipanjskom drugom krugu Mugabe bio jedini kandidat.

Rezolucijom je također predviđeno uvođenje embarga na oružje, te imanovanje posebnog izaslanika UN-a za Zimbabve.

Rezultat glasovanja predstavlja neuspjeh napora zapadnog bloka u Vijeću da pridobije Rusiju i Kinu da ostanu barem suzdržane, ako ne žele podržati rezoluciju, kako bi UN reagirao na tešku krizu u Zimbabveu.

Protivnici rezolucije tvrdili su kako stanje u Zimbabveu ne predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, što bi zahtijevalo rezoluciju VS UN. Isticali su kako pregovorima između vlade i oporbe, koji se odvijaju u Južnoafričkoj Republici, treba pružiti priliku.

Prije glasovanja, veleposlanik Zimbabvea pri UN-u, Boniface Guwa Chidyausiku, kazao je kako "u tijeku dijalog između suprotstavljenih strana u Zimbabveu", te da je predsjednik Mugabe prišao oporbi i kazao kako je imperativ za zemlju da u budućnosti postigne jedinstvo.

Zalmay Khalilzad veleposlanik SAD-a, jedne od devet zemalja supokrovitelja rezolucije među kojima je i Hrvatska, izrazio je neslaganje s tim tvrdnjama, ističući kako "nema ozbiljnih, bitnih, pregovora između Mugabeova režima i oporbe".

Khalilzad je naglasio da stanje u Zimbabveu, gdje je Mugabe bio jedini kandidat na izborima jer se oporbeni kandidat Morgan Tsvangirai povukao zbog režimske kampanje nasilja, utječe na mir i sugurnost u regiji.

Britanski veleposlanik John Sawers rekao je kako rezolucija nije pokušaj da se potkopaju sadašnji pokušaji posredovanja, već "upravo suprotno".

Sawers je nakon glasovanja predbacio Vijeću kako "nije uspjelo preuzeti svoj dio odgovornosti i učinilo ono što može kako bi spriječilo produbljavanje nacionalne tragedije i širenje njezinih učinaka diljem južne Afrike".

Veleposlanik Rusije Vitalij Čurkin ustvrdio je da se probleme Zimbabvea "na može riješiti umjetnim podizanjem na razinu prijetnje međunarodnm miru i sigurnosti". Za primjenu mjera prisile iz čl 7. Povelje UN-a ne postoje osnove, ocijenio je Čurkin.

Kineski veleposlnik Wang Guangya izjavio je nakon sjednice Vijeća, kako bi usvajanje rezolucije bilo "kontraproduktivno prema inicijativama i naporima Afrikanaca da se nađu rješenje za probleme u Zimbabveu", ističući da u JAR-u traju pregovori.

Veleposlanik Dumisani Kumalo iz JAR, rekao je da je njegova zemlja glasovala protiv nacrta rezolucije, obzirom na svoje članstvo u Afričkoj uniji (AU) i Zajednici za razvoj južne Afrike (SADC). Istaknuo je kako su na summitu AU, održanom prošloga tjedna u Sharm el Sheikhu, umjesto poziva na sankcija Zimbabveu, Mugabe i Tsvangirai ohrabreni da pokrenu dijalog u interesu promicanja mira, stabilnosti, demokracije i pomirbe za narod Zimbabvea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene