Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prikladne mjere'

Obama podupire južnokorejski zahtjev pred Vijećem sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je objavila da predsjednik Barack Obama ‘u cijelosti podupire’ zahtjev Južne Koreje da Vijeće sigurnosti UN-a kazni Sjevernu Koreju zbog potapanja južnokorejskoga ratnog broda ‘Cheonana’.

‘Mjere koje je vlada Republike Koreje danas najavila posve su prikladne’, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. ‘Republika Koreja i dalje može računati na punu potporu Sjedinjenih Američkih Država, što je predsjednik Obama jasno dao do znanja’, kazao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna UN zabrinut Vijeće sigurnosti osudilo Sjevernu Koreju

Korejska kriza: SAD pokušava pridobiti Kinu

Američka državna tajnica Hillary Clinton pokušala je, bez vidljiva uspjeha, u Pekingu pridobiti Kinu u vezi s krizom na Korejskom poluotoku, zbog koje je Japan odlučio zadržati američku vojnu bazu na Okinawi.

>> Clinton želi da Kina i SAD 'rade zajedno'

‘Sjevernokorejci su stvorili krajnje osjetljivo stanje u regiji. Mogu reći da Kinezi razumiju ozbiljnost stanja s kojim se suočavamo’, rekla je Clinton prvog dana kinesko-američkog dijaloga u Pekingu. Kina je u regiji jedina saveznica komunističke Sjeverne Koreje i zato je SAD poziva da pritisne službeni Pjongjang. Međutim, Kina je oprezno primila rezultate međunarodne istrage koja je pokazala da je Sjeverna Koreja u ožujku potopila južnokorejski brod pri čemu je poginulo 46 mornara, piše Reuters.

Boje se prelijevanja nereda

Analitičari se slažu da Kina ne želi pritiskati Pjongjang jer strahuje da bi se, uruši li se režim te krajnje siromašne, izolirane zemlje, nered prelio i na njezin teritorij i čak mogao dovesti američke vojnike bliže njezinim granicama. SAD, koji ima 28.000 vojnika na Korejskom poluotoku, jasno podupire Južnu Koreju koja je zatražila ispriku susjedne zemlje i potporu saveznika za nametanje novih UN-ovih sankcija Pjongjangu.

Hoće li Washington poduprijeti sankcije?

No malo je vjerojatno da bi sankcije poduprla Kina, a i Clinton je izbjegnula odgovoriti hoće li Washington poduprijeti nove sankcije, piše Reuters. Japanski premijer Yukio Hatoyama u ponedjeljak je objasnio da su napetosti na Korejskom polutoku pridonijele njegovoj odluci da zadrži američku vojnu bazu na Okinawi, piše američka agencija AP.

Japanci već dugo vremena zahtijevaju odlazak američkih vojnika s Okinawe, a to je bilo i Hatoyamino predizborno obećanje, no analitičari drže da je takva odluka potaknuta i sve snažnijom kineskom vojskom. Na putu u Peking Clinton je zahvalila Hatoyami na ‘teškoj, ali ispravnoj odluci’. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je Pjongjang da se ispriča i najavio da će prijepor iznijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a, a njegova je vlada zabranila svu trgovinu, ulaganja i razmjenu posjeta sa Sjevernom Korejom. Te će odluke još više otežati humanitarno stanje u Sjevernoj Koreji i učiniti je još ovisnijom o Kini. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene