Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Kina gradi niz kampova za izbjeglice duž svoje 1416 kilometara duge granice sa Sjevernom Korejom. Time se pokušava pripremiti za potencijalan dolazak velikog broja ljude koji bi zbog rata na Korejskom poluotoku mogli pobjeći u Kinu.


Postojanje kampova otkriveno je putem dokumenta koji je prošli tjedan 'procurio' iz državne telefonske kompanije koja u Kini pruža internet, izveštava Guardian. Dokument se od prošlog tjedna proširio diljem kineskih internetskih stranica i društvenih medija, te otkrio planove za uspostavu najmanje pet izbjegličkih kampova u Jilin provinciji.

Vezani članci Migranti, ilustracija Pritisak raste, ali policija ne odustaje: Kod Brčkog prekinut lanac krijumčarenja - spriječen prelazak 12 migranata preko Save Kriza na Kosovu - 1 Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova odbio je potvrditi postojanja kampova, ali nije porekao da su oni izgrađeni. "Nisam vidio takve izvještaje", rekao je novinarima. Gradnja kampova, čini se, znak je sve većih briga uzrokovanih nestabilnostima na Korejskom poluotoku.

Cheng Xiaohe, stručnjak za Sjevernu Koreju s Renmin sveučilišta u Pekingu, rekao je da zna je li dokument točan, ali da bi bilo neodgovorno od Kine da se ne počne pripremati za potencijalni dolazak velikog broja ljudi.

"Na Korejskom poluotoku su visoke tenzije. Nadomak je rata. Kao velika sila i susjedna država, Kina bi se trebala pripremiti za potencijalne ishode", rekao je Cheng.

Tenzije na Korejskom poluotoku su se povećale nakon što je predsjednik SAD-a, Donald Trump, stavio dodatni pritisak na Sjevernu Koreju kako bi spriječio njeno razvijanje nuklearnog i balističkog programa.

Trump je Kim Jong Unu, sjevernokorejskom vođi, nadjenuo nadimak "Little rocket man" (mali raketni čovjek), te mu zaprijetio vojnom intervencijom. Kim je odgovorio vlastitim uvredama, kao i nastavljanjem testiranja balističkih projektila. Nakon posljednjeg testa, 29. studenog, Sjeverna Koreja je objavila da posjeduje projektile koji mogu doseći kopno SAD-a.