Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP)

Predsjednik Donald Trump u nedjelju je prozvao čelnika nuklearno spremne Sjeverne Koreje 'Rocket Manom', dok su savjetnici Bijele kuće izjavili kako će ta izolirana nacija biti suočena s uništenjem ako ne odloži svoje oružje i ne prekine ratne prijetnje.


Glavni Trumpov diplomat nada se da će se Sjeverna Koreja vratiti za pregovarački stol, iako je predsjednik Izvršnog odbora UN-a rekao da je Vijeće sigurnosti "prilično iscrpilo" sve svoje mogućnosti.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: AFP) Kim Jong Un prijeti: "Zemljama koje su podigle ruku protiv nas jamčimo da će platiti visoku cijenu" Sjevernokorejski projektil (Foto: AFP) Sankcije UN-a ne djeluju na Sjevernu Koreju: "Ovo će samo ubrzati naš tempo"

Kim Jong Un obećao je nastaviti nuklearne programe, rekavši kako se njegova zemlja bliži svom cilju "ravnoteže" u vojnoj snazi sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja bit će visoko na dnevnom redu za svjetske čelnike ovog tjedna na godišnjem sastanku Glavne skupštine UN-a, Trumpovog najvećeg trenutka na svjetskoj pozornici od njegove inauguracije u siječnju. Trump će se izravno obratiti svjetskim čelnicima a koje je u utorak prošli tjedan prozvao slabima i nekompetentnima.

Trump, koji je proveo vikend u svom golf klubu u New Jerseyu, tweetao je da su on i Južnokorejski predsjednik Moon Jae In raspravljali o Sjevernoj Koreji tijekom svog nedavnog telefonskog razgovora u subotu.

Upitan za Trumpov opis Kim Jong Una, savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster izjavio je da je "Rocket Man" bio "jedan od novih nadimaka i tek za potrebe predsjednika", ali dodaje: "...od tamo i dolaze rakete. Međutim, raketama se vjerojatno ne bi smjeli smijati previše jer predstavljaju veliku prijetnju svima."

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP)

McMcaster je rekao da će Kim morati odustati od nuklearnog oružja jer je predsjednik Trump jasno izjavio da "neće tolerirati taj režim dok god Sjedinjenim Državama i našim građanima prijeti nuklearnim oružjem," prenosi Washington Post.

Na pitanje je li to značilo da će Trump pokrenuti vojnu akciju, McMaster je izjavio: "Bio je vrlo jasan u vezi toga, sve su opcije na stolu".

Neki sumnjaju da bi Kim ikada mogao pristati na predaju svog arsenala.

"Mislim da Sjeverna Koreja neće odustati od svog programa bez ikakve ponude na stolu", izjavio je demokratski senator Dianne Feinstein iz Kalifornije.

Kim je prijetio Guamu, američkom teritoriju na Tihom oceanu i ispalio je rakete nad Japanom, američkim saveznikom, a nedavno je opet testirana sjevernokorejska najmoćnija bomba.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dvaput je jednoglasno glasovalo u posljednjih nekoliko tjedana kako bi se pooštrile ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji, uključujući i preusmjeravanje pošiljaka nafte i drugih goriva koje se koriste u testiranju projektila.

Trumpova ambasadorica, Nikki Haley, izjavila je kako je Sjeverna Koreja sigurno počela "osjećati stisak".