Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Vrijeme je ključno za pronalaženje diplomatskog rješenja napetosti na korejskom poluotoku, poručio je visoki UN-ov dužnosnik sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova tijekom ovotjednog posjeta Pyongyangu, objavio je u subotu UN.


Jeffrey Feltman, najviši dužnosnik UN-a koji je od veljače 2010. službeno posjetio izoliranu komunističku državu, održao je od utorka do petka niz sastanaka s ministrom Riom Yongom Hoom i njegovim zamjenikom Pakom Myongom Gukom.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Obje strane suglasile su se da je sadašnja situacija najnapetije i naopasnije sigurnosno pitanje u današnjem svijetu, priopćio je UN.

Feltmanov posjed uslijedio je nakon prošlomjesečnog lansiranja sjevernokorejske balističke rakete za koju Pyongyang kaže da može doseći bilo koji dio američkog kopna.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja, Amerikanac Jefrrey Feltman upozorio je sjevernokorejske dužnosnike da moraju poštivati rezolucije VIjeća sigurnosti UN-a i da je moguće samo diplomatsko rješenje putem "iskrenog dijaloga".

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da je ostvarila svoj cilj - postati nuklearna sila, a nakon njezina testiranja nove interkontinentalne rakete SAD je pozvao sve države a posebno Kinu, da prekinu diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.

SAD i njegova saveznica Južna Koreja na taj su pokus odgovorile velikim vojnim vježbama u ponedjeljak. Te vojne vježbe režim u Pyongyangu nazvao je "totalnom provokacijom" i optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da "želi po svaku cijenu nuklearni rat". (Hina)