Državni mediji objavili fotografiju Kim Jong Una
Državni mediji objavili fotografiju Kim Jong Una Foto: Afp

Kim Jong Un se po prvi put pojavio u javnosti nakon što su objavljene neslužbene informacije da je u kritičnom zdravstvenom stanju.


Sjevernokorejski državni medij KCNA objavio je da se Kim Jong Un pojavio u javnosti nakon 20 dana izbivanja. Navodno je otvorio tvornicu gnojiva, zbog čega su ljudi započeli "gromoglasno izvikivati 'hura'", prenio je BBC.

Vezani članci Kim Jong Un - 3 Gdje je Kim Jong Un? Jedni vjeruju da je bolestan, drugi da se skriva od koronavirusa Kim Jong Un - 3 I dalje nepoznata sudbina Kim Jong-una: "S obzirom na to koliko su tihe i Sjeverna Koreja i Kina, vjerojatno s njegovim zdravljem nešto nije u redu"

Južnokorejska novinska agencija YNA je također objavila da je Jong Un otvorio tvornicu, kao i sliku s otvaranja. Na slici se vidi da se Jong Un smije i hoda s ljudima. 

Nagađanja o njegovu zdravlju su krenula kada se nije pojavio na proslavi obljetnice rođendana svoga djeda Kim Il Sunga, održanog 15. travnja. ll Sung je osnivač Sjeverne Koreje, zbog čega se taj dan smatra najvažnijim datumom te zemlje.

Južnokorejski ministar za Sjevernu Koreju rekao je kako je Kim Jong Un preskočio proslavu jer se čuva koronavirusa, a ne zato što je bolestan. Ipak, nijednom se dosada nije dogodilo da sjevernokorejski vođa izostane s javne ceremonije na godišnjicu rođenja Kim II Sunga.

Južnokorejski Daily NK objavio je da je sjevernokorejski vođa podvrgnut kardiovaskularnom zahvatu zbog previše rada te da se nakon zahvata oporavlja u vili u Hyangsanu, a CNN je 21. travnja objavio vijest da američke tajne službe prate informacije da je Jong Un u smrtnoj opasnosti zbog operacije.