Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trump o svemu u rukavicama

Gdje je Kim Jong Un? Jedni vjeruju da je bolestan, drugi da se skriva od koronavirusa

Kim Jong Un - 3
Kim Jong Un - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kim Jong Un - 3 Kim Jong Un - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kip u Sjevernoj Koreji Kip u Sjevernoj Koreji Foto: DNEVNIK.hr Kineska državna televizija Kineska državna televizija Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica u Sjevernoj Koreji Obljetnica u Sjevernoj Koreji Foto: DNEVNIK.hr +4 Skup u Sjevernoj Koreji Galerija 1/9 >>
Od sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i dalje nema ni traga ni glasa. Ipak, vlasti u susjednoj Južnoj Koreji kažu da se možda ne pojavljuje u javnosti jer se čuva od koronavirusa.

Kim Jong Un, vladar Sjeverne Koreje, posljednji je put viđen 15. travnja, a nakon toga su se pojavile glasine o tome da je bolestan, pa čak i da je preminuo, što je demantirano. Američki predsjednik Donald Trump vrlo je neodređeno komentirao slučaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

''Ne mogu vam reći točno. Da, imam jako dobru predodžbu, ali ne mogu sada govoriti o tome. Želim mu sve najbolje. Imam jako dobar odnos s Kim Jong Unom. Da nisam predsjednik, bili biste u ratu s Korejom. Nadam se da je u redu. Znam kako mu je, relativno govoreći. Vidjet ćemo. Vjerojatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je predsjednik SAD-a.

Južnokorejski ministar za Sjevernu Koreju rekao je kako je Kim Jong Un preskočio proslavu 15. travnja jer se čuva koronavirusa, a ne jer je bolestan. Nijednom se dosada nije dogodilo da sjevernokorejski vođa izostane s javne ceremonije na godišnjicu rođenja svog djeda i oca nacije, Kim II Sunga, no otad nije viđen ni u javnosti. To je dovelo do nagađanja o njegovu zdravlju proteklih dana.

I ranije je nestajao iz javnosti

Južnokorejski dužnosnici naglašavaju da nisu uočili neobična kretanja u Sjevernoj Koreji te upozoravaju protiv napisa o Kimovoj bolesti. Sjeverna Koreja kaže da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, no s obzirom na činjenicu da je zemlja poduzela stroge korake u zaustavljanju epidemije, Kimovo odsustvo s ceremonija nije posebno neuobičajeno, rekao je zastupnicima Kim Yeon Chul, ministar ujedinjenja zadužen za Sjevernu Koreju.

"Istina je da nikad nije propustio godišnjicu rođenja svoga djeda Kima II Sunga otkad je došao na vlast, no mnoge proslave i banketi otkazani su zbog zabrinutosti zbog širenja koronavirusa", rekao je Kim Yeon Chul na parlamentarnom zasjedanju te dodao da je već i ranije nestajao po dvadesetak dana.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da je svjestan napisa o Kimovu zdravlju te da pomno prati razvoj događaja. Šef agencije koja nadgleda Sjevernu Koreju Chad O'Carroll tvrdi da bi, ako se Kim Jong Un skriva zbog COVID-19, to bilo u neskladu s objavama državnih medija da se savršeno nose s krizom.

"Ako samo pokušava izbjeći zarazu, teoretski bi bilo vrlo jednostavno objaviti slike ili videozapise zdravog Kima", zaključio je. Predstavnici brojnih drugih zemalja vjeruju da je ipak riječ o bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene