Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je u utorak priopćila da neće dopustiti ulazak ruskog humanitarnog konvoja u zemlju ako će ga pratiti ruska vojska ili članovi ruskog ministarstva za izvanredna stanja.


Govoreći o velikom ruskom konvoju koji je Moskva poslala u utorak s pomoći za Ukrajinu, Valerij Čali, visoki dužnosnik ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je: 'Ovaj konvoj Crveni križ će prekrcati u druga transportna vozila (na granici)'.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin silno želi ostati na vlasti i građanima nudi ''milijun nagrada'': Stanovi, automobili... a moraju učiniti samo jedno Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji"

'Nećemo dopustiti da rusko ministarstvo za hitna stanja ili vojska prate konvoj (na ukrajinski teritorij). Sve će biti pod kontrolom ukrajinske strane', rekao je.

EU pomaže Ukrajini s 2,5 milijuna eura

Rusija je u utorak poslala gotovo 300 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini, u kojoj traju sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih pobunjenika, prenose agencije.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini. Konvoj bi do više od 1.000 km udaljene Ukrajine trebao putovati dva do tri dana.

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u utorak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kojem je kazao da je 'iznimno zabrinut' radi "jednostrane ruske misije na ukrajinskom teritoriju", objavila je Elizejska palača.

Ruski konvoj od 280 kamiona krenuo za Ukrajinu

U razgovoru, Hollande je naglasio da se humanitarna operacija ne može izvesti na ukrajinskom teritoriju bez dopuštenja ukrajinskih vlasti.

Europska unija također je kazala da se mora osigurati da konvoj služi isključivo humanitarnim ciljevima.

'Vrlo je važno da dostava humanitarne pomoći bilo gdje bude u skladu s principima neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti i da međunarodne humanitarne organizacije pomažu ljudima pogođenim krizom', rekla je povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

Dodala je da jedina svrha humanitarne pomoći smije biti upravo humanitarna i da takve akcije ne smiju služiti nikakvim drugim ciljevima.

Ona je ranije najavila da će Europska unija područjima i ljudima zahvaćenim sukobima u istočnoj Ukrajini pomoći s dodatnih 2,5 milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook