Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Politika preuzeta od premijera"

Katalonski predsjednik optužio španjolskog kralja da je razočarao mnoge koji su ga cijenili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonski predsjednik Carles Puigdemont optužio je u srijedu španjolskog kralja Felipea VI. da je namjerno ignorirao milijune Katalonaca osudivši njihove težnje za neovisnošću te da se založe za posredovanje kako bi se pronašao način rješenja katalonske krize, ali da ga španjolska vlada nije prihvatila.

"Kralj je preuzeo govor i politike vlade premijera Mariana Rajoya koji su bili katastrofalni za Kataloniju i namjerno ignorira milijune Katalonaca koji ne razmišljaju poput njih", rekao je predsjednik te regije na sjeveroistoku Španjolske u televizijski prenošenom govoru.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Hoće li ga izručiti? Katalonski čelnik Carles Puigdemont oslobođen i smije napustiti Italiju

On je prihvatio neprikladnu ulogu onoga koji pokušava pripremiti teren za odluke koje španjolska vlada već dugo priprema, kako bi uništio težnje neovisnosti katalonskog naroda", dodao je.

Puigdemont je rekao da je primio nekoliko ponuda posredovanja za rješenje sukoba s Madridom i optužio je španjolsku vladu da nije prihvatila niti jednu.

"Ovaj trenutak traži posredovanje. Primili smo različite ponude zadnjih sati i primit ćemo ih još. Svi oni znaju da sam spreman započeti proces posredovanja", rekao je

Kralj Felipe VI. u utorak navečer izjavio je da država mora osigurati ustavni poredak od katalonskih čelnika koji namjeravaju ilegalno proglasiti nezavisnost.

"Poruku koju je šef države želio uputiti dijelu stanovništva mi ne možemo prihvatiti", istaknuo je Puigdemont.

"On hotimice ignorira Katalonce koji su bili žrtve policijskog nasilja koje je osupnulo polovicu svijeta", predbacio je Puigdemont nakon što Felipe VI. nije spomenuo ranjene tijekom policijske intervencije na referendumu u nedjelju.

Obrativši se izravno kralju, on je na katalonskom rekao da je kralj razočarao mnoge u Kataloniji koji su ga cijenili.

Puigdemont je izjavio da kralj duguje svoju krunu građanima i da mu ustav dodjeljuje ulogu posrednika koju on nije ni u kojem trenutku preuzeo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene