Mariano Rajoy (Foto: AFP)
Mariano Rajoy (Foto: AFP)

Nakon zatvranja birališta na referendumu za samostalnost Katalonije španjolski premijer Mariano Rajoy održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je poručio kako se "neustavni referendum nije dogodio". S druge strane, katalonski vođa Carles Puigdemont je rekao da je njihova regija zaslužila neovisnost nakon problematičnog referenduma.


"Mogu vam reći ono što već znate, a to je da danas nismo imali referendum za samostalnost Katalonije. Vidjeli smo jednu epizodu strategije protiv vladavina prava i demokratičnosti. Neki su pokušali oduzeti glas onih koji misle drugačije. Vidjeli smo ponašanja koja su u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i ona nikada ne bi trebala biti ponovljena", kazao je Rajoy.

Vezani članci Mariano Rajoy (Foto: AFP) U kolovozu postao narodni junak, sada smijenjen preko Službenog lista Katalonija (Foto: AFP) - 3 Što čeka Kataloniju? Za subotu najavljeni novi masovni prosvjedi, Madrid će povući dosad nezabilježen potez

Istaknuo je kako su za današnja događanja odgovorni "oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona" "Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan. Većina katalonskog naroda nije željela sudjelovati u ovome i o tome nema rasprave. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon", kazao je Rajoy.

Pogledajte:VIDEO - Snimke žestokog policijskog nasilja obilaze svijet, više od 700 ozlijeđenih

Nakon cjelodnevnih sukoba s policijom koja je zatvarala birališna mjesta i plijenila glasačke kutije, prema informacijam katalonskih vlasti ozlijeđeno je više od 700 osoba.

Birališta su zatvorena u 20.00 sati, a glasačke kutije prenesene su na tajne lokacije.

Na glavnom trgu Barcelone nakon zatvaranja birališta počeli su se okupljati građani.

Katalonska vlada je objavila da je na referendum izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost.