Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katalonski vođa uzvraća: Zaslužili smo neovisnost!

Španjolski premijer: "Referendum se nije održao, Katalonci su prevareni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon zatvranja birališta na referendumu za samostalnost Katalonije španjolski premijer Mariano Rajoy održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je poručio kako se "neustavni referendum nije dogodio". S druge strane, katalonski vođa Carles Puigdemont je rekao da je njihova regija zaslužila neovisnost nakon problematičnog referenduma.

"Mogu vam reći ono što već znate, a to je da danas nismo imali referendum za samostalnost Katalonije. Vidjeli smo jednu epizodu strategije protiv vladavina prava i demokratičnosti. Neki su pokušali oduzeti glas onih koji misle drugačije. Vidjeli smo ponašanja koja su u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i ona nikada ne bi trebala biti ponovljena", kazao je Rajoy.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Čeka dopuštenje Španjolske Puigdemont se želi vratiti u Španjolsku: "Ostat ću predsjednik regionalne vlade"

Istaknuo je kako su za današnja događanja odgovorni "oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona" "Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan. Većina katalonskog naroda nije željela sudjelovati u ovome i o tome nema rasprave. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon", kazao je Rajoy.

Pogledajte:VIDEO - Snimke žestokog policijskog nasilja obilaze svijet, više od 700 ozlijeđenih

Nakon cjelodnevnih sukoba s policijom koja je zatvarala birališna mjesta i plijenila glasačke kutije, prema informacijam katalonskih vlasti ozlijeđeno je više od 700 osoba.

Birališta su zatvorena u 20.00 sati, a glasačke kutije prenesene su na tajne lokacije.

Na glavnom trgu Barcelone nakon zatvaranja birališta počeli su se okupljati građani.

Katalonska vlada je objavila da je na referendum izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene