Prosvjed u znak potpore zahtjevima nastavnika, u Rio de Janeiru, na kojima je sudjelovalo 10 tisuća ljudi, prerastao je u veliki sukob anarhista i policije.


Više od 10 tisuća ljudi, po podacima policije, mirno je prosvjedovalo u ponedjeljak navečer u Rio De Janeiru u znak potpore zahtjevima nastavnika, ali je prosvjed kasnije prerastao u incident s 200 maskiranih anarhista koji su počinili veliku štetu u središtu grada.

Uz povike 'Ova će vlada pasti! Van Cabral i Paes!' (guverner Rija Sergio Cabral i gradonačelnik Eduardo Paes), tisuće prosvjednika, profesora i simpatizera, hodalo je mirno Avenijom Rio Branco do Trga Cinelandia gdje se nalazi općinsko vijeće.

Ondje su navečer izbili prvi incidenti koje ju izazvalo dvjestotinjak 'Black blocs', maskiranih anarhista. Jedan je autobus zapaljen, razbijeni su prozori kioska i bankovnih poslovnica a sjedalice i namještaj nabacani su kao barikade.

Vezani članci Ukradeni respiratori U Zagrebu pao koronaprofiter: Iz Švedske nabavio 24 ukradena respiratora pa ih htio preprodati. Policija mu ih pronašla u kafiću Novac, ilustracija Sabor donio novi zakon o obvezoj prijavi prijenosa gotovine preko granice, evo što je sve obuhvaćeno

>>VIDEO Student iz Pule na MILIJUNSKIM PROSVJEDIMA u Brazilu

Skupina maskiranih anarhista razbila je vrata vijećnice, drugi su bacali bombe ručne izrade na pročelje i palili kante za smeće. Prosvjednike je rastjerala postrojba interventne policije uz pomoć suzavca.

Po podacima sindikata nastavnika, koji su u štrajku već dva mjeseca, približno 50.000 osoba odgovorilo je na poziv na prosvjed s društvenih mreža, dok je policija broj prosvjednika procijenila na 10 tisuća.

U štrajku već 53 dana, profesori državnih škola zahtijevaju prije svega veće plaće. Štrajkom je zahvaćeno 60 tisuća učenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook