Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Calaisu

KAO U ''GOSPODARU MUHA'' Napuštena djeca bez ikakvog nadzora lutaju po kampu ''Džungla''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Improvizirani izbjeglički kamp u francuskom Calaisu, poznatiji kao "Džungla" podsjeća na radnju romana "Gospodara muha" nakon što je u njemu 1500 djece ostalo bez nadzora.

Napuštena djeca, uglavnom dječaci u dobi između 10 i 17 godina spavaju u kontejnerima i lutaju u blizini strojeva koji demontiraju i uklanjaju ostatke kampa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bageri će uklanjati šatore i barake Naoružana policija u izbjegličkom kampu Calais, u tijeku je evakuacija Slika nije dostupna "humanitarna" operacija Evakuacija migranata iz kampa "Džungla" u Calaisu

Pipe koje su stanovnike kampa opskrbljivalie pitkom vodom isključene su, a humanitarne organizacije tvrde kako u kamp više ne pristiže ni hrana.

Mala skupina volontera tri humanitarne organizacije za Independent su poručili kako daju sve od sebe do djeci podijele vodu, hranu i prekrivače.

Bez hrane i pića

"1500 djece od petka je bez nadzora odraslih. Ne postoji nijedna humanitarna organizacija koja distribuira vodu. Kada dovezemo kamion s vodom nastane opći kaos", kaže volonter Steve Bedlam za Independent.

Većina djece u kampu nemaju prekrivače ni cipele, a zbog nedovoljno mjesta u kontejnerima, neka djeca spavaju na stolovima.

Uz hranu i piće, grupe volontera djeci pokušavaju pružiti i emocionalnu podršku.

"Kada dolaze autobusi?"

"Kad im donesemo hranu, djeca nas pitaju 'Kad ćemo ići u Englesku?', 'Kada dolaze autobusi?', 'Imate li mobitel da nazovem mamu?' ili 'Imate li čarape ili cipele?', kaže Bedlam.

S njim se slaže i Cecelia Bittner iz organizacije "Calais Kitchens".

"Djeca na biciklima jure po kampu. Situacija podsjeća na onu iz 'Gospodara muha'. Pokušavamo situaciju držati pod kontrolom. Organiziramo nogometne utakmice i pomažemo im napuniti mobitele", kaže Bittner.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako bi Velika Britanija trebala preuzeti više djece.

Britanske vlasti odgovaraju kako poduzimaju sve mjere kako bi maloljetnike prebacili u Veliku Britaniju.

Volonteri su čuli glasine kako bi netko uskoro trebao doći i razriješiti situaciju, no to se zasad nije dogodilo.

"Siguran sam kako će na kraju netko doći, no prava je ludost što su djeca uopće ostavljena bez ikakvog nadzora", kaže Bedlam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene