Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ukrajinci krenuli u veliku ofenzivu? Rusi tvrde: ''Iznad Krima smo oborili projektil ispaljen iz Ukrajine''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sergej Aksjonov, čelnik okupiranog Krima kojeg podržava Rusija, ustvrdio je da su ruske snage iznad tamošnjeg ljetovališta Feodosija oborile projektil ispaljen iz Ukrajine.

Ruska državna novinska agencija Tass citirala je Olega Krjučkova, savjetnika Sergeja Aksjonova, čelnik okupiranog Krima kojeg podržava Rusija, o projektilu ispaljenom navodno iz Ukrajine na Krim.

Krjučkov je rekao da su krhotine pale na grad na Krimu, ali nema izvješća o šteti ili žrtvama, piše Guardian uz napomenu da tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Aksjonov je na Telegramu objavio da su ruske snage iznad regionalnog ljetovališta Feodosija oborile projektil ispaljen iz Ukrajine.

Feodosija se nalazi na istoku Krima, a udaljena je gotovo 300 kilometara od najbližeg područja pod ukrajinskom kontrolom. Nije poznato da Kijev posjeduje projektile tog dometa, a za sad se nije još oglasio o tom slučaju.

Savjetnik Aksjonova, Oleg Krjučkov rekao je da su krhotine pale na krimski grad, ali da nema informacija o šteti ili žrtvama, prenijela je njegovu izjavu ruska novinska agencija TASS.

Sve se češće nagađa o vrsti ofenziva koje bi Kijev i Moskva mogli pokušati u drugoj godini rata.

S druge strane, proteklih mjeseci ruski raketni napadi ciljali su energetsku infrastrukturu u Ukrajini te su stanovnici često bili dulje vrijeme bez struje i grijanja na niskim temperaturama.

Pokušaj Rusije da "ozbiljno degradira" ukrajinsku energetsku infrastrukturu "vrlo vjerojatno nije uspio", a energetska situacija u Ukrajini samo će se popravljati kako temperature budu rasle, objavilo je u subotu britansko Ministarstvo obrane u svom redovitom izvješću o ratu.

Rusija je navodno i intenzivirala pripreme za prisilnu evakuaciju civila iz okupiranih regija južne Ukrajine na Krim, tvrdi ukrajinska vojska. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je na Telegramu da su dužnosnici koje je postavila Rusija ispitivali i provjeravali lokalno stanovništvo u Melitopolju i Skadovsku.

U međuvremenu, Ukrajinci obilježavaju godišnjicu raketnog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo najmanje 58 ljudi, uključujući nekoliko djece.

Na društvenim mrežama procurili su povjerljivi američki dokumenti o ratu u Ukrajini. Među ostalim, sadrže tajne planove SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske - uoči planirane proljetne ofenzive. Sigurnosne službe istražuju kako su dokumenti procurili. 

Rusija ili proruski elementi vjerojatno su odgovorni za curenje povjerljivih američkih vojnih dokumenata objavljenih na društvenim mrežama, koji daju djelomični pregled rata u Ukrajini star mjesec dana, reklo je troje američkih dužnosnika u petak, dok Ministarstvo pravosuđa istražuje slučaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene