Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvredljivo izvkešće o nesreći

Kaczynskog razljutili Rusi: Moj brat nije bio samoubojica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaroslawa Kaczynskog jako razljutilo rusko izvješće o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je stradao njegov brat, predsjednik Lech Kaczynski.

'Rusko izvješće o uzrocima zrakoplovne nesreće u kojoj je lani poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski ne počiva na dokazima, jednostrano je i vrijeđa Poljsku', rekao je oporbeni čelnik Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika, prenijele su agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove optužbe Poljskog predsjednika ubila je Rusija Slika nije dostupna Predsjednik je vršio pritisak Piloti krivi za pad aviona poljskog predsjednika

Visoki poljski dužnosnici, uključivo i predsjednika Lecha Kaczynskog, vršili su psihološki pritisak na pilote poljskoga predsjedničkog zrakoplova koji se u travnju srušio u Rusiji, a jedan od njih, zapovjednik ratnog zrakoplovstva, bio je pod utjecajem alkohola, navodi se u zaključcima ruske istrage.

>> Piloti krivi za pad aviona poljskog predsjednika

>> Česte nesreće: Rusija razmišlja o zabrani letova zrakoplova Tu-154B

'Nemaju dokaza za optužbe'

'Izvješće svu krivnju svaljuje na poljske pilote i Poljsku bez ikakvih dokaza... Izvješće je šala na račun Poljske', rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji za novinare, prenosi Reuters. Najavio je da će njegova stranka Zakon i pravda (PiS) pozvati parlamentarne zastupnike da odbace izvješće.

'Moj brat nije pokazivao samoubilačke nagone', rekao je Kaczynski i odbacio navode da je psihološki pritisak na pilote činio bivši predsjednik dok je letio na komemoraciju poljskim žrtvama pokolja u Katynu. Mediji su prenijeli da je poljski premijer Donald Tusk odlučio skratiti svoj odmor i vratiti se u Varšavu na konzultacije s ministrom unutarnjih poslova Jerzyjem Millerom, predsjednikom poljskog istražnog povjerenstva o nesreći.

Budući da objavljuju razgovor vođen u cockpitu, bilo bi dobro da objave i razgovor između kontrolora leta u Smolensku i Moskvi kako bimo vidjeli nisu li i oni bili pod pritiskom Edmund Klich, poljski predstavnik Poljaci poslali 150 stranica primjedaba

Tusk i poljske vlasti ocijenili su "neprihvatljivim" prvo rusko izvješće koje su primili 20. listopada te su ruskoj strani predali 150 stranica svojih "primjedaba", javlja agencija AFP.

Na konferenciji u Moskvi je rečeno da su Rusi prihvatili '20 do 25 posto poljskih primjedaba'. 'Izvješće je nepotpuno', ocijenio je Edmund Klich, poljski predstavnik koji se pridružio radu ruskog povjerenstva za istragu o nesreći,

U izjavi za privatnu televiziju TVN24 Klich je rekao: 'Budući da objavljuju razgovor vođen u cockpitu, bilo bi dobro da objave i razgovor između kontrolora leta u Smolensku i Moskvi kako bimo vidjeli nisu li i oni bili pod pritiskom.' (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene