Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mislim da su iskreni"

Južnokorejski čelnici stižu u SAD i Trumpu nose Kimovu poruku: Hoće li napokon postići dogovor?

Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP)
Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Glavni južnokorejski pregovarači otputovali su u četvrtak u Sjedinjene Države kako bi upoznali svoje američke kolege s rezultatima povijesnog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ranije ovog tjedna.

Čelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui Jong otkrio je nekoliko detalja o dvodnevnom posjetu Washingtonu dok se ukrcavao u zrakoplov u zračnoj luci u Seulu. 

Pročitajte i ovo Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

"Najhitnije pitanje je osigurati da SAD i Sjeverna Koreja započnu razgovore", rekao je Chung koji je u Washington otputovao zajedno s šefom obavještajnih službi Suh Hoonom.

Dvojica diplomata nedavno su se vratili u Južnu Koreju nakon povijesnog sastanka s Kim Jong Unom u Pjongjangu za kojeg se vjeruje da je prvi otkako je 2011. Kim došao na vlast.

Sastanak je doveo do planova za summit u travnju kada će Kim s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom susresti u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije zemlje.

Čelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui Jong u utorak je objavio da je Sjeverna Koreja spremna raspravljati o nuklearnom razoružanju s SAD-om sve dok im je osigurana sigurnost, što je potaknulo optimizam u Washingtonu.

"Mislim da su izjave iz Južne i Sjeverne Koreje bile vrlo pozitivne", izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump. "Mislim da su iskreni... Nadam se da su iskreni, uskoro ćemo saznati".

Malo se zna o posjetu južnokorejskog izaslanstava Sjedinjenim Državama, uključujući i to s kime će se sastati i što će reći svojim saveznicima o sastanku sa Sjevernom Korejom.

Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Robert Kelly, izvanredni profesor političkih znanosti na Nacionalnom sveučilištu Pusan, izjavio je za CNN da će se južnokorejska delegacija vjerojatno susresti sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom ili eventualno s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je izvan zemlje u svom prvom službenom posjetu Africi. Kelly kaže kako bi razina entuzijazma za razgovore u Sjedinjenim Državama mogla ovisiti o tome kako će ih južnokorejska vlada "prodati" predsjedniku SAD-a.

"Prošlo je godinu i pol dana otkako je administracija Donalda Trumpa preuzela vlast i prilično je jasno da Trump želi publicitet i pobjede", kazao je Kelly. "Ako se sporazum Južne i Sjeverne Koreje može "staviti na tržište" pod tim uvjetima, mislim da će se uključiti".

Ako se i dogode bilo kakvi razgovori Sjeverne Koreje sa Sjedinjenim Državama, postoji mogućnost da bi ih mogli voditi vanjski stručnjaci, izjavio je jedan dužnosnik za CNN. Naime, glavni diplomat State Departmenta koji se bavi Sjevernom Korejom, Joseph Yun, ovog će tjedna odstupiti s dužnosti. Osim toga, SAD trenutno nema ni veleposlanika u Seulu, a nije objavljen niti jedan kandidat.

Dužnosnici su CNN-u priopćili kako je Trumpova administracija "posegla i izvan vlade" u potrazi za stručnjacima koji bi mogli pomoći u rješavanju sjevernokorejskog režima, zajedno s Tillersonom. No, glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert 27. veljače odbacila je tvrdnje kako SAD nedostaje diplomatsko iskustvo u regiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene