Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravlja napredak

Donald Trump o najavama iz Sjeverne Koreje: "Mislim da su iskreni"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Čini se da je Sjeverna Koreja "iskrena" u svojoj izraženoj spremnosti da obustavi nuklearne testove, što je kao mogućnost najavljeno tijekom razgovora s južnokorejskim dužnosnicima, a do toga dolazi zbog velike pogođenosti njihove vlade pojačanim sankcijama, kazao je u utorak američki predsjednik Donald Trump.

Trump je odbio reći ima li kakve preduvjete za razgovore s Pjongjangom istodobno dok američki dužnosnici, kao i oni iz Južne Koreje i Kine, oprezno odgovaraju na tu mogućnost nakon višemjesečne razmjene uvreda i prijetnji između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

"Mislim da su iskreni. I mislim da su iskreni zbog sankcija i onog što radimo vezano za Sjevernu Koreju, uključujući veliku pomoć koju smo dobili od Kine", kazao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji nakon susreta sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom, koji predstavlja američke interese u Sjevernoj Koreji.

Vijest o mogućim razgovorima o denuklearizaciji objavili su dužnosnici Južne Koreje nakon što su se vratili s prvog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom u Pjongjangu u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pozdravio mogući napredak u sjevernokorejskom pitanju nakon što je Pjongjang, prema navodima Seula, spomenuo moguću denuklearizaciju ako bude zajamčena sigurnost režima.

Visoki dužnosnik američke administracije kazao je da je Sjeverna Koreja zaslužila skepticizam Amerike nakon kršenja svih ranijih sporazuma o nuklearnom programu, no da je Trumpova administracija istodobno otvorena za moguće razgovore s Pjongjangom.

No neki američki i južnokorejski dužnosnici upozoravaju da napredak vezan uz najveći nacionalni sigurnosni izazov američke administracije ostaje malo vjerojatan nakon što su propali raniji razgovori. Oni ističu da se možda radi o tome da Sjeverna Koreja pokušava kupiti vrijeme kako bi razvila svoje nuklearne programe i istodobno traži olakšanje pod teretom američkih i UN-ovih sankcija.

Više od 10 sati nakon što je Južna Koreja objavila navodnu sjevernokorejsku spremnost nema nikakvih komentara iz Pjongjanga.

"Prešli smo dug put"

Ranije je Trump rekao novinarima u Ovalnom uredu, sastajući se sa švedskim premijerom, kako je SAD sa Sjevernom Korejom "prešao dug put, ako ništa ono barem retorički" te da su "objave koje dolaze iz Južne i Sjeverne Koreje vrlo pozitivne".

Upitan ima li kakve preduvjete za moguće razgovore Trump je kazao kako "ne želi o tome govoriti" dodavši: "Vidjet ćemo što se događa".

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da će SAD nastaviti politiku pritiska na Sjevernu Koreju te da su "sve opcije na stolu" dok Washington ne vidi da Sjeverna Koreja doista poduzima korake na denuklearizaciji.

Švedski premijer Lofven sa svoje je strane istaknuo da Švedska može osigurati kanal glavnim stranama koje se bave sjevernokorejskim nuklearnim programom jer ima dugogodišnje diplomatske odnose s Pjongjangom.

Sjeverna i Južna Koreja sljedećeg će mjeseca održati prvi sastanak na vrhu od 2007. godine u pograničnom selu Panmunjomu, najavio je čelnik južnokorejskog izaslanstva Chung Eui Yong. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene