Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada redoviti stupanj

Južna Koreja više nije u stanju povišene pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejske i američke snage razmještene u Južnoj Koreji snizile su stupanj pripravnosti.

Učinile su to ne temelju obavještajnih informacija prema kojima je i Sjeverna Koreja ublažila stupanj pripravnosti svojih postrojba na zapadnoj obali poluotoka.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Sjevernokorejske snage, među kojima i topničke postrojbe koje su granatirale južnokorejski otok krajem studenoga, nalazile su se dosad u stanju povišene pripravnosti, ali sada su, kako se čini, u stanju redovite pripravnosti, javila je agencija Yonhap.

>> Južna Koreja odbacila pokretanje bezuvjetnih pregovora

'Sada proučavamo stanje kako bismo vidjeli jesu li te mjere povezane s pomirljivim gestama koje su dolazile sa Sjevera, poput ponude za početak pregovora', rekao je jedan južnokorejski vladin izvor za Yonhap. Južnokorejska vojska odbila je komentirati medijska izvješća. 'Ne komentiramo obavještajna pitanja', rekao je jedan vojni dužnosnik.

Sjeverna Koreja pozvala na suzdržavanje od provokacija

Sjeverna Koreja u srijedu je priopćila da želi bezuvjetne pregovore sa Seulom, te pozvala na suzdržavanje od međusobnih provokacija. Sjevernokorejska ponuda uslijedila je pošto je SAD u regiju poslao svog posebnog izaslanika Stephena Boswortha. On je u srijedu i četvrtak razgovarao s južnokorejskim i kineskim dužnosnicima o smirivanju napetosti na Korejskom poluotoku, a u petak bi trebao posjetiti i Japan.

Napetosti na Korejskom poluotoku doživjele su vrhunac krajem prošle godine pošto je u studenome sjevernokorejska vojska granatirala južnokorejski otok Yeonpyeong u spornim pograničnim vodama. U granatiranju su poginule četiri osobe. U ožujku 2010. u potapanju južnokorejske korvete poginulo 46 mornara, za što je međunarodnom istragom utvrđena odgovornost Pjongjanga koji to demantira. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene