Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Krenuli s mobilizacijom

Greška Googlea na noge digla J. Ameriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija američkih država (OAS) pozvala je Nikaragvu i Kostariku da povuku sigurnosne snage sa sporne granice na rijeci u sporu nastalom zbog pogrešnog prikaza karte tog područja na Googleu.

Kostarika je optužila Nikaragvu za razmještanje snaga unutar svog teritorija oko otoka u rijeci San Juan koji je izvor svađa više od jednog stoljeća. U rezoluciji koju je u subotu odobrio u Washingtonu, OAS poziva dvije zemlje da uklone naoružane snage s tog područja i započnu pregovore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

>> Google Maps u središtu međunarodnog sukoba

Kostarika nema vojsku, ali je navodno mobilizirala policijske snage na granicu i zatražila od OAS-a da intervenira u sporu. Vlada Kostarike je također prigovorila da je granica, kako ju je prikazao Google maps, pogrešna i da pogoduje Nikaragvi.

Google krivi SAD

Google je u petak priopćio da je ispravio svoju verziju karte, okrivljujući za netočne podatke američko Ministarstvo vanjskih poslova. Dvadeset i dvije zemlje OAS-a glasovalo je za rezoluciju, dok su Nikaragva i njezin bliski saveznik Venezuela glasovali protiv, priopćeno je u subotu.

'Nadamo se da Nikaragva razumije poruku međunarodne zajednice', kazao je Carlos Roverssi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kostarike. Zamjenik ministra vanjskih poslova Nikaragve uzvratio je da OAS nema ovlasti odlučivati u graničnim sporovima.

Nikaragva tvrdi da djeluje na svom teritoriju temeljem prethodnih ugovora, kao i odluke iz 2009. Međunarodnog suda pravde u Haagu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene