Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovništvo se izjasnilo

Jug Sudana želi neovisnost od Sjevera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika većina stanovnika južnog Sudana izjasnila se za neovisnost od sjevernog dijela zemlje na referendumu održanom prošlog tjedna, rekli su dužnosnici u sedam od deset država regije za Reuters.

Preliminarna izvješća potvrđuju očekivanja da će pristaše odcjepljenja južnog dijela Sudana odnijeti uvjerljivu pobjedu. Ovaj referendum je vrhunac mirovnog sporazuma iz 2005. kojim su okončana desetljeća građanskog rata.

Pročitajte i ovo UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena" Viktor Orban, Andrej Plenković i Donald Tusk na summitu u Bruxellesu (Foto: Arhiva/AFP) Zanimljivo Jaz između bogatih i siromašnih u Europi doživio geografske promjene: Više nije bitno jeste li s istoka ili zapada...

>> 'Referendum je bio miran i vjerodostojan'

Dužnosnici su rekli da je u nekim dijelovima južnog Sudana odaziv na referendumu bio 90 posto te da se veliki broj ljudi izjasnio za neovisnost.

Službeni rezultati neće biti objavljeni do početka veljače. Čelnici južnog Sudana pozvali su stanovnike te regije da ne slave prije vremena i da pričekaju konačne rezultate. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene