Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Europa će se podijeliti na sjevernu i južnu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuzi, Nijemci, Talijani i Španjolci smatraju kako je unatoč krizi u eurozoni dobro što su njihove zemlje članice Unije.

Istraživanje objavljeno u listu Le Figaro pokazalo je kako 62 % Francuza, 64 % Nijemaca, 61 % Talijana i 74 % Španjolaca vjeruje kako je članstvo njihove zemlje u Europskoj Uniji dobra stvar unatoč krizi eurozone.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Ilustracija oko 400.000 smrtnih slučajeva Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Ishod krize, ipak, zabrinjava većinu ispitanike, te se rekli kako smatraju da će se eurozona na kraju krize raspasti na južnu i sjevernu eurozonu. 67 % Francuza, 70 % Nijemaca i 75 % Španjolaca vjeruje u ovakav ishod krize, dok su Talijani ipak malo skeptičniji. Njih 58 % posto vjeruje u podjelu eurozone.

>> Istraživanje: Europa sumnja u održanje Grčke u eurozoni

Što se tiče potpore financijskoj pomoći Grčkoj, ona i dalje pada i to u svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Još jedan bitan podatak proizašao je iz ovog istraživanja. Više od 80 % ispitanika u svakoj zemlji odobrava prihvaćanje 'zlatnog pravila' u ustave svojih zemalja. Zlatno pravilo odnosi se na smjernicu u fiskalnoj politici zemalja članica EU prema kojoj država može uzimati pozajmice samo za investicije, ali ne i za tekuće rashode.

Također, većina ispitanika izjasnila se za mogućnost intervencija Unije, u smislu da tijela Unije privremeno upravljaju proračunom neke članice, prenosi Seebiz.eu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene