Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuzi, Nijemci, Talijani i Španjolci smatraju kako je unatoč krizi u eurozoni dobro što su njihove zemlje članice Unije.


Istraživanje objavljeno u listu Le Figaro pokazalo je kako 62 % Francuza, 64 % Nijemaca, 61 % Talijana i 74 % Španjolaca vjeruje kako je članstvo njihove zemlje u Europskoj Uniji dobra stvar unatoč krizi eurozone.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Skok novih slučajeva: Češka i Njemačka zabilježile rekordne dnevne poraste novozaraženih Koronavirus u svijetu - 4 Europske zemlje zbog novog vala koronavirusa i velikog broja zaraženih vraćaju stroge mjere: "Na rubu smo katastrofe"

Ishod krize, ipak, zabrinjava većinu ispitanike, te se rekli kako smatraju da će se eurozona na kraju krize raspasti na južnu i sjevernu eurozonu. 67 % Francuza, 70 % Nijemaca i 75 % Španjolaca vjeruje u ovakav ishod krize, dok su Talijani ipak malo skeptičniji. Njih 58 % posto vjeruje u podjelu eurozone.

>> Istraživanje: Europa sumnja u održanje Grčke u eurozoni

Što se tiče potpore financijskoj pomoći Grčkoj, ona i dalje pada i to u svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Još jedan bitan podatak proizašao je iz ovog istraživanja. Više od 80 % ispitanika u svakoj zemlji odobrava prihvaćanje 'zlatnog pravila' u ustave svojih zemalja. Zlatno pravilo odnosi se na smjernicu u fiskalnoj politici zemalja članica EU prema kojoj država može uzimati pozajmice samo za investicije, ali ne i za tekuće rashode.

Također, većina ispitanika izjasnila se za mogućnost intervencija Unije, u smislu da tijela Unije privremeno upravljaju proračunom neke članice, prenosi Seebiz.eu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.