Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promatrači EU-a u Sudanu

'Referendum je bio miran i vjerodostojan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditeljica misije promatrača EU-a na referendumu za nezavisnost Južnog Sudana nazvala je glasovanje, održano od 9. do 15. siječnja, 'mirnim i vjerodostojnim'.

'Termini koje koristimo za opis referenduma su: mirni i vjerodostojni', izjavila je Veronique de Keyser na konferenciji za tisak u Kartumu. 'Kad bih trebala rezimirati odvijanje referenduma, rekla bih: glasovanje je bilo slobodno i mirno, uz veliki odaziv'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stanje se ne smiruje Najmanje 40 mrtvih u zračnom napadu na Kartum: Dosad je poginulo 7500 ljudi Ilustracija sukobi u Sudanu "Situacija izmiče kontroli": Katastrofalne posljedice rata, milijuni ostaju bez hrane, stradavaju civili

>> Završio referendum o neovisnosti južnog Sudana

>> Sa 115 godina na referendum: Sada mogu umrijeti!

Prve procjene na temelju nepotpunih rezultata prebrojavanja glasova govore o uvjerljivoj pobjedi pristaša odcjepljenja južnog dijela Sudana i proglašenju nove države, nakon desetljeća krvavih sukoba.

Organizatori su objavili da je u nekim dijelovima južnog Sudana, bogatog naftom, zabilježen odaziv na referendum veći od 90 posto. Prvi preliminarni rezultati očekuju se do kraja mjeseca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene