Oči cijelog svijeta i dalje su usmjerene prema istoku Europe. Sjedinjene Američke Države i Europska unija zatražili su od ruskog predsjednika sigurnosna jamstva oko Ukrajine. Vladimir Putin rekao je da će im odgovoriti kada procijeni da je potrebno. I ruska i ukrajinska vojska u punoj su pripravnosti. Kakvo je stanje na terenu - otkrio je u Dnevniku Nove TV reporter Vibor Vlainić.

Galerija Analiza krize u Ukrajini - 1 Analiza krize u Ukrajini - 2 Analiza krize u Ukrajini - 3 +0 Analiza krize u Ukrajini - 4

Oko Ukrajine je raspoređeno oko 100 tisuća vojnika. To je okvirna procjena i taj broj neprestano se mijenja jer Rusija intenzivno provodi vojne vježbe. Prema britanskim obavještajnim podacima, pred ukrajinskim granicama je 60 borbenih skupina.

Tu je i 15 do 20 tisuća vojnika u odmetnutim ukrajinskim pokrajinama pod kontrolom proruskih separatista. Ruske postrojbe nedaleko su od istočne granice Ukrajine, južno na anektiranom poluotoku Krimu i
sjeverno - od toga dio na ruskom teritoriju, a dio na bjeloruskom, gdje se uskoro očekuju velike vojne vježbe.

Tamo je Rusija između ostaloga poslala i moćne protuzračne raketne sustave S-400 koji mogu srušiti mete udaljene stotinama kilometara, ali i moderne lovačke zrakoplove Suhoj-35.

I upravo zbog takvog rasporeda, Ukrajina strahuje od kopnene invazije u tri smjera, a to su - sjeverni, središnji koji bi ciljao na Kijev i južni. Rusija ipak naglašava da je cilj njezinih vojnih vježbi usklađivanje djelovanja za obranu protiv vanjske agresije, borba protiv terorizma i zaštita državnih interesa.

Ukrajinu to ne umiruje jer je u slučaju vojnog okršaja na papiru puno slabija od Rusije. Pokazuju nam to i brojke od 900 tisuća aktivnih ruskih vojnika, dok je ukrajinskih oko 200 tisuća. Razlika se ne smanjuje ni kada se i jednoj i drugoj strani pribroje rezervisti.

Vladimir Kličko (Foto: AFP) Kličko poručio: "Počne li vojna agresija, ja ću uzeti strojnicu i krenuti u rat"

Ilustracija Britanija planira udvostručiti broj vojnika u Estoniji: "To će biti jasna poruka Kremlju. Ukrajina mora biti slobodna"

Na tlu Rusija ima gotovo 10 tisuća tenkova više od Ukrajine, a i u zraku je Ukrajina daleko slabija jer ima manje od stotinu borbenih zrakoplova. Rusija ih ima više od 1500.

Naravno, uključi li se u sukob NATO, koji je najmoćniji vojni savez na svijetu, odnos snaga vjerojatno bi prevagnuo na drugu stranu. Ali glavni tajnik NATO-a naglasio je da savez za sada u Ukrajinu neće slati borbene postrojbe, a napad na Ukrajinu ne podrazumijeva automatsku intervenciju zemalja članica jer Ukrajina nije u NATO-u.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju