Obavijesti Video Pretražite Navigacija
može li nato pomoći?

Ukrajina strahuje od kopnene invazije u tri smjera: Rusi imaju 700.000 vojnika više, tisuće tenkova, ali i borbenih aviona

Aktualno Galerija Analiza krize u Ukrajini - 1 Analiza krize u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Analiza krize u Ukrajini - 2 Analiza krize u Ukrajini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Analiza krize u Ukrajini - 3 Analiza krize u Ukrajini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Analiza krize u Ukrajini - 4 Galerija 1/4 >>
Oči cijelog svijeta i dalje su usmjerene prema istoku Europe. Sjedinjene Američke Države i Europska unija zatražili su od ruskog predsjednika sigurnosna jamstva oko Ukrajine. Vladimir Putin rekao je da će im odgovoriti kada procijeni da je potrebno. I ruska i ukrajinska vojska u punoj su pripravnosti. Kakvo je stanje na terenu - otkrio je u Dnevniku Nove TV reporter Vibor Vlainić.

Oko Ukrajine je raspoređeno oko 100 tisuća vojnika. To je okvirna procjena i taj broj neprestano se mijenja jer Rusija intenzivno provodi vojne vježbe. Prema britanskim obavještajnim podacima, pred ukrajinskim granicama je 60 borbenih skupina.

Tu je i 15 do 20 tisuća vojnika u odmetnutim ukrajinskim pokrajinama pod kontrolom proruskih separatista. Ruske postrojbe nedaleko su od istočne granice Ukrajine, južno na anektiranom poluotoku Krimu i
sjeverno - od toga dio na ruskom teritoriju, a dio na bjeloruskom, gdje se uskoro očekuju velike vojne vježbe.

Tamo je Rusija između ostaloga poslala i moćne protuzračne raketne sustave S-400 koji mogu srušiti mete udaljene stotinama kilometara, ali i moderne lovačke zrakoplove Suhoj-35.

I upravo zbog takvog rasporeda, Ukrajina strahuje od kopnene invazije u tri smjera, a to su - sjeverni, središnji koji bi ciljao na Kijev i južni. Rusija ipak naglašava da je cilj njezinih vojnih vježbi usklađivanje djelovanja za obranu protiv vanjske agresije, borba protiv terorizma i zaštita državnih interesa.

Ukrajinu to ne umiruje jer je u slučaju vojnog okršaja na papiru puno slabija od Rusije. Pokazuju nam to i brojke od 900 tisuća aktivnih ruskih vojnika, dok je ukrajinskih oko 200 tisuća. Razlika se ne smanjuje ni kada se i jednoj i drugoj strani pribroje rezervisti.

Pročitajte i ovo Vladimir Kličko (Foto: AFP) kritizirao njemačku Kličko poručio: "Počne li vojna agresija, ja ću uzeti strojnicu i krenuti u rat"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponuda NATO-u Britanija planira udvostručiti broj vojnika u Estoniji: "To će biti jasna poruka Kremlju. Ukrajina mora biti slobodna"

Na tlu Rusija ima gotovo 10 tisuća tenkova više od Ukrajine, a i u zraku je Ukrajina daleko slabija jer ima manje od stotinu borbenih zrakoplova. Rusija ih ima više od 1500.

Naravno, uključi li se u sukob NATO, koji je najmoćniji vojni savez na svijetu, odnos snaga vjerojatno bi prevagnuo na drugu stranu. Ali glavni tajnik NATO-a naglasio je da savez za sada u Ukrajinu neće slati borbene postrojbe, a napad na Ukrajinu ne podrazumijeva automatsku intervenciju zemalja članica jer Ukrajina nije u NATO-u.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene