Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno novo izvješće

Biden se izvukao od teških optužbi: "On se ne sjeća ni kad mu je sin umro"

Protiv američkog predsjednika Joea Bidena neće biti podignute kaznene optužbe zbog rukovanja povjerljivim dokumentima.

Američki predsjednik Joe Biden neće se suočiti s kaznenim optužbama zbog rukovanja povjerljivim dokumentima, izvijestio je posebni tužitelj Robert Hur, koji je objavio izvješće u kojem piše da se predsjednik branio tvrdnjom da je "stariji čovjek s lošim pamćenjem".

Hur tvrdi da su Bidenovi postupci "predstavljali ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost" jer je "namjerno zadržao i otkrio povjerljive materijale". Naime, predsjednik SAD-a sa sobom je uzeo povjerljive dokumente o američkom ratu u Afganistanu i o drugim pitanjima nacionalne sigurnosti nakon što je 2017. godine napustio mjesto potpredsjednika u administraciji Baracka Obame.

Među dokumentima je rukom pisan dopis iz 2009. namijenjen Obami u kojem se izražava protivljenje planiranom porastu broja vojnika u Afganistanu, kao i rukom pisane bilješke o obavještajnim izvještajima i sastancima o nacionalnoj sigurnosti, izvijestio je CNN.

Pročitajte i ovo Vanja Šimleša se odvezala od palme i otišla kući - 2 Dugogodišnja borba VIDEO Žena (77) se nakon dana pred gradskom upravom odvezala od palme: Do nje je došao i zamjenik splitskog gradonačelnika

Biden je piscu svojih memoara, s kojim je u veljači 2017. razgovarao u iznajmljenoj kući u saveznoj državi Virginiji, rekao da je "upravo pronašao sve povjerljive stvari na donjem katu", stoji u Hurovu izvješću. Taj bi razgovor, tvrdi posebni tužitelj, bio najbolji dokaz za podizanje optužnice protiv predsjednika.

Osim toga, Hur je u izvješću iznio još detalja o "značajnim ograničenjima" u Bidenovu sjećanj. Na primjer, kada su pripadnici Ureda posebnog tužitelja intervjuirali Bidena, predsjednik se nije sjećao kada je bio potpredsjednik, odnosno nije znao kada mu je počeo i završio mandat. Također se nije sjećao kada je njegov sin Beau umro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene