Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poništio neke Trumpove odluke

Otkriveno što će novom američkom predsjedniku biti među prioritetima na dnevnom redu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države zauzet će se za produljenje i jačanje nuklearnog obuzdavanja Irana putem diplomacije, a to će pitanje biti na dnevnom redu u prvim razgovorima predsjednika Joea Bidena sa stranim partnerima i saveznicima, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće.

Biden je ranije rekao da će se, ako Teheran nastavi striktno poštovati nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. - prema kojemu je Iran pristao ograničiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za popuštanje sankcija - Washington također vratiti sporazumu iz kojega je istupio njegov prethodnik Donald Trump.

"Predsjednik je jasno dao do znanja da vjeruje kako će diplomatskim naporima Sjedinjene Države nastojati produljiti i ojačati nuklearno obuzdavanje Irana i odgovoriti na druga pitanja koja izazivaju zabrinutost", rekla je glasnogovornica Jen Psaki.

"Očekujemo da će predsjednik uskoro voditi razgovore sa svojim stranim partnerima i saveznicima i može se očekivati da će ova tema biti dio razgovora", dodala je Psaki.

Trump je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, a Iran je zauzvrat počeo kršiti neke od odredbi.

Potpisao niz odredbi

Biden je nedugo nakon što je prisegnuo kao 46. američki predsjednik potpisao niz uredbi kojima je poništio Trumpove klimatske politike, kako bi obnovio globalno liderstvo Sjedinjenih Država u borbi protiv klimatskih promjena.

Potpisao je izvršnu uredbu kojom je pokrenuo proces povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum, čime je opozvao jedan od ključnih poteza svog prethodnika Donalda Trumpa, prenose agencije.

Trump se dugo protivio globalnom klimatskom sporazumu koji su potpisale gotovo sve zemlje svijeta, a u studenome 2020. SAD je i formalno istupio iz pakta. Ta američka odluka istodobno je označila veliko smanjenje američkog financiranja fondova za siromašnije države kako bi lakše prebrodile posljedice klimatskih promjena, prenosi dpa.

Revizija Trumpovih odluka

Biden je prvog dana u uredu također potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mjere zaštite okoliša, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekt naftovoda Keystone iz Kanade te uredbu kojom se uvodi moratorij na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trumpova administracija nedavno otvorila za razvoj.

Joe Biden također je obećao da će vratiti Sjedinjene Države na put da do 2050. godine postanu klimatski neutralne glede emisija stakleničkih plinova.

Njegova misija obnove američkog klimatskog kredibiliteta neće biti lagana, s obzirom na političke podjele u zemlji, pritisak naftnih kompanija i oprez međunarodnih partnera zabrinutih zbog dosadašnje Trumpove klimatske politike.

Pročitajte i ovo Joe Biden (Foto: AFP) Kratka biografija Tko je Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a? Privatni život najstarijeg američkog predsjednika obilježile su brojne tragedije

"Jako smo skrenuli s puta u posljednje četiri godine s klimatskim poricateljem u Ovalnom uredu. Ulazimo u međunarodnu arenu s deficitom kredibilnosti", rekao je John Podesta, savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je sudjelovao u kreiranju Pariškog klimatskog sporazuma, prenosi Reuters.

Bidenove uredbe također traže od vladinih agencija da razmotre smanjenje emisije metana, izmjene standarda učinkovitosti goriva kod motornih vozila te mogućnost širenja područja prirodnih rezervata i nacionalnih parkova koje je Trumpova administracija reducirala.

Senat će odlučivati o Trumpovu opozivu

Biden će prepustiti Senatu odluku o tome kako će nastaviti proces suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

"Uvjereni smo da ... Senat ... može ispuniti svoju ustavnu dužnost dok istodobno odrađuje posao za američki narod", rekla je Psaki na brifingu za novinare u Bijeloj kući. "Predsjednik (Biden) njima će prepustiti mehanizme, vremenski okvir i ostale pojedinosti o tome kako će Kongres nastaviti s procesom opoziva", dodala je.

Pročitajte i ovo Inauguracija Joea Bidena Novi predsjednik SAD-a Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Demokrat Biden prisegnuo je kao 46. američki predsjednik ranije u srijedu, tjedan dana nakon što je donji dom Kongresa izglasao već drugi opoziv Trumpa optuživši ga za poticanje pobune i smrtonosnog napada na Kapitol 6. siječnja.

Čelnica Predstavničkog doma Nancy Pelosi još uvijek nije poslala tekst opoziva Senatu, a prema senatskim pravilima, suđenje bivšem predsjedniku počet će dan nakon što odluka o opozivu bude primljena. Biden je ranije pozvao senatore da ne dopuste da suđenje Trumpu uspori preostale aktivnosti u prvim danima njegova mandata, poput glasanja o njegovoj administraciji i donošenja zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene