Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD traži suspenziju

Šimonović o ratu u Ukrajini: "Treba biti jasno gdje Rusija danas spada, a gdje ne. Večeras odlazi pismo..."

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti raspravlja se o zločinima u Ukrajini. Dok Rusija ponavlja da su zločini u Buči režirani, Sjedinjene Države kažu kako je krajnje vrijeme da djela počnu pratiti riječi. Članicama se obratio i ukrajinski predsjednik. Detaljno je opisao kako su žrtve u Buči poginule, pozvao je na osnivanje međunarodnog suda koji će suditi zločincima, kao i na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović rekao je da su snimke žrtava u Buči dočekane sa zgražanjem i osudom. "Scene iz Irpina i Buče lede krv u žilama, radi se o strašnim zločinima. Svi reagiraju gotovo s nevjericom", kazao je Šimonović u Dnevniku Nove TV te napomenuo da vidimo prizore iz oslobođenih područja, no ne znamo što se događa u drugim mjestima.

Rusija pak tvrdi da je sve režirano. Šimonović ističe da samo sud može donijeti pravorijek o svemu. "Indicija o ratnim zločinima ima mnogo, čini se da su bili sustavni i rašireni što upućuje da su osim ratnih zločina, počinjeni i zločini protiv humanosti", istaknuo je.

U utorak se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti. "Prometnuo se u karizmatskog vođu. Prozvao je Vijeće što nije zaštitilo Ukrajince. Zaista, Vijeće sigurnosti podsjeća na Ligu naroda, do karikaturalnih razmjera vidi se kakav je problem pravo veta, kad jedna članica narušava mir i sigurnost", napominje Šimonović.

Smatra da je vrlo vjerojatno da će SAD tražiti suspenziju Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. "To su zajednički zatražile Ukrajina i SAD. Priključio im se EU, zajedno s Hrvatskom", pojasnio je Šimonović te dodao da večeras odlazi pismo predsjedniku Opće skupštine, u kojem se traži nastavak specijalnog zasjedanja na čijem će dnevnom redu biti rezolucija kojom se suspendira rusko članstvo u Vijeću za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "NAMJERE SU JASNE" Šef ruske svemirske agencije: "Suradnja je moguća samo ako se ukinu sankcije"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK U KINI Rusija i Kina osudile zapadne sankcije, Lavrov najavio formiranje "novog svjetskog poretka"

Za takvu odluku potrebna je dvotrećinska većina, a Šimonović vjeruje da će je imati. "Treba biti jasno gdje Rusija danas spada, a gdje ne. Ne spada u Vijeće Europe, Vijeće za ljudska prava gdje će vjerojatno biti suspendirana, a spada pred Međunarodni sud pravde i Međunarodni kazneni sud gdje se vode postupci", istaknuo je.

Što se postupaka u tijeku tiče, Šimonović je rekao da Međunarodni kazneni sud sve istražuje, a započelo je i istražno povjerenstvo Vijeća za ljudska prava. "Tek će najesen nažalost usmeno dati prve nalaze, a pismeno tek sljedećeg ožujka", pojasnio je Šimonović te zaključio da je za takve pkazneno-pravne istrage potrebno - vrijeme. 

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene