Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr)
Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu produljen je mandat za dvije godine, do jeseni 2022., priopćio je Sjevernoatlantski savez.


Bivši norveški premijer je preuzeo dužnost u listopadu 2014. i mandat mu je prije isteka produljen za dvije godine, do 2020.

Vezani članci Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) Rusija najavila testiranje projektila blizu Norveške tijekom Stoltenbergovog obilaska megavježbe NATO-a Andrej Plenković i Jens Stoltenberg (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Glavni tajnik NATO-a stigao u Zagreb i komentirao Junckerovo upozorenje o mogućem ratu na Balkanu

"Dvadeset devet zemalja saveza su se danas dogovorile da mu produlje mandat za još dvije godine, do 30. rujna 2022.", ističe se u priopćenju.

Šezdesetogodišnji čelnik je rekao da je "počašćen" takvom odlukom, u objavi na Twitteru. "Zajedno ćemo i dalje raditi na prilagodbi i modernizaciji našeg saveza", dodao je.

NATO koji ove godine obilježava 70 godina postojanja sučeljen je s mnogim izazovima, napose sa zahtjevom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju vojnog proračuna europskih saveznika.

Mandat Jensa Stoltenberga obilježio je porast napetosti s Rusijom nakon njezine aneksije Krima u ožujku 2014. i ukrajinskog sukoba u kojemu je u pet godina izginulo oko 13.000 ljudi.

NATO je 2017. na način koji nije viđen nakon hladnog rata, rasporedio četiri višenacionalne bojne u Poljskoj i u trima baltičkim zemljama, na pragu Rusije. (Hina)