Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počašćen odlukom

Jens Stoltenberg ostaje glavni tajnik NATO-a do 2022.

Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr)
Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu produljen je mandat za dvije godine, do jeseni 2022., priopćio je Sjevernoatlantski savez.

Bivši norveški premijer je preuzeo dužnost u listopadu 2014. i mandat mu je prije isteka produljen za dvije godine, do 2020.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg sastanak ministara obrane Prvi čovjek NATO-a poslao poruku Trumpu: "Ne bismo smjeli ostavljati prostora za nesporazum" Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Oglasio se NATO nakon kontroverzne Trumpove izjave: "Svaki napad na NATO bit će dočekan ujedinjenim i snažnim odgovorom"

"Dvadeset devet zemalja saveza su se danas dogovorile da mu produlje mandat za još dvije godine, do 30. rujna 2022.", ističe se u priopćenju.

Šezdesetogodišnji čelnik je rekao da je "počašćen" takvom odlukom, u objavi na Twitteru. "Zajedno ćemo i dalje raditi na prilagodbi i modernizaciji našeg saveza", dodao je.

NATO koji ove godine obilježava 70 godina postojanja sučeljen je s mnogim izazovima, napose sa zahtjevom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju vojnog proračuna europskih saveznika.

Mandat Jensa Stoltenberga obilježio je porast napetosti s Rusijom nakon njezine aneksije Krima u ožujku 2014. i ukrajinskog sukoba u kojemu je u pet godina izginulo oko 13.000 ljudi.

NATO je 2017. na način koji nije viđen nakon hladnog rata, rasporedio četiri višenacionalne bojne u Poljskoj i u trima baltičkim zemljama, na pragu Rusije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene