Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste broj poginulih

Napad na Šri Lanki planiran najmanje 7 godina, napadači su obrazovani na Zapadu

Eksplozije u crkvama i hotelima Šri Lanki (Foto: Screenshot/Reuters) - 5
Eksplozije u crkvama i hotelima Šri Lanki (Foto: Screenshot/Reuters) - 5 Foto: Screenshot/Reuters
Broj smrtno stradalih u napadima na Šri Lanki do kojih je došlo na Uskrs porastao je na 359, a policija je u srijedu provela kontroliranu eksploziju u glavnom gradu Colombu nakon što su otkrili sumnjivi motocikl. Šrilanska policija potvrdila je da je među devet bombaša samoubojica bila i jedna žena. Ministar obrane kazao je da se radi o obrazovanim napadačima, a za jednog se vjeruje i da je studirao u Velikoj Britaniji te Australiji.

Šrilanski ministar obrane Ruwan Wijewardene potvrdio je na konferenciji za medije da je u terorističkim napadima na Šri Lanki, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo najmanje 359 osoba, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Nakon terorističkog napada Napeta situacija na Šri Lanki: Policija upala u sjedište islamističke grupe, privedena jedna osoba Šri Lanka (Foto: AFP) Kaos u Šri Lanki Nakon pucnjave u skrovištu terorista vojska u kući pronašla 15 tijela, među njima je šestero djece

Policija je u srijedu provela kontroliranu eksploziju nakon što su otkrili sumnjivi motocikl parkiran u blizini popularnog kina Savoy u glavnom gradu Colombu. Kasnije su priopćili da u vozilu nije bilo eksploziva.

Ministar obrane potvrdio je da je među devet bombaša samoubojica bila i jedna žena. Kazao je da je većina napadača obrazovana i financijski stabilna, a za jednog se vjeruje da je studirao u Velikoj Britaniji i diplomirao u Australiji. "Većina njih su dobro obrazovani i potječu iz možda srednje ili više srednje klase. Dakle, oni su financijski prilično neovisni i njihove su obitelji financijski prilično stabilne. Vjerujemo da je jedan od bombaša samoubojica studirao u Velikoj Britaniji, a možda je kasnije i diplomirao u Australiji, prije nego što se vratio na Šri Lanku", rekao je ministar obrane.

Sarath Fonseka, bivši načelnik vojske i ministar regionalnog razvoja, izjavio je u parlamentu kako vjeruje da su napadi "morali biti planirani najmanje 7-8 godina'', javlja Reuters.

Namjerno uskratili podatke o mogućim napadima?

Za napade je odgovornst preuzela Islamska država, a ravnatelj nacionalne policije Pujuth Jayasundara desetak dana prije napada izdao je upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubojica na crkve.

Čelnik parlamenta u srijedu je rekao da su visoki dužnosnici namjerno uskratili obavještajne podatke o mogućim napadima. ''Neki visoki obavještajci namjerno su sakrili obavještajne podatke. Informacije su bile tu, ali najviši dužnosnici sigurnosne službe nisu poduzeli odgovarajuće mjere", izjavio je u parlamentu Lakshman Kiriella, ministar javne uprave.

Kazao je kako su informacije o mogućim samoubilačkim napadima na crkve i hotele primljene od indijske obavještajne službe 4. travnja, a na sastanku Vijeća sigurnosti predsjedao je predsjednik Maithripala Sirisena 7. travnja, ali informacije nisu podijeljene s ostalima. "Netko kontrolira ove visoke obavještajne dužnosnike", kazao je ministar i dodao: "Vijeće sigurnosti vodi politiku. Moramo to istražiti''.

Predsjednik Šri Lanke, Maithripala Sirisena, najavio je da će smijeniti čelnike obrambenih snaga zbog činjenice da su propustili spriječiti samoubilačke napade, a prethodno su su raspolagali s informacijama o mogućim napadima. "Kompletno ću rekonstruirati policiju i sigurnosne snage idućih tjedana. Očekujem smjenu čelnika obrambenog vodstva u iduća 24 sata", kazao je Sirisena.

Zabranili pokrivanje lica

Kako piše CNN, najmanje jedan hotel u Šri Lanki nakon napada donio je odluku o zabrani pokrivanja lica. Britanski turist koji odsjeda u resortu Ella Flower Garden, u malom gradu Ella, kazao je da se ta odluka provodi od utorka i objasnio da se radi o "zabrani hidžaba i burke".

Kosala Dissanayake, direktorica prodaje hotela, potvrdila je pravilo i naglasila da se zabrana proširuje na sva pokrivala za lica. "To uključuje i kacige koje potpuno pokrivaju lica i potpuno zatvorene jakne", kazala je i dodala: "Zbog trenutačne situacije na Šri Lanki moramo donijeti neke teške odluke".

Hotelska zabrana slijedi navode da su muslimanski ekstremisti odgovorni za koordinirane napade u hotelima i crkvama.

Napadi osveta za Novi Zeland

Preliminirani rezultati istrage pokazali su da su krvavi napadi na Šri Lanki osveta zbog napada u Christchurchu na Novom Zelandu.

Vlada Šri Lanke upozorila je da napadači i dalje mogu biti na slobodi, a nekoliko zemalja izdalo je upozorenja o putovanju za zemlju.

Kako piše RT, policija je do sada uhitila najmanje 60 ljudi za koje se sumnja da su povezani s napadima, a ISIS je objavio fotografiju osoba za koje tvrdi da su počinile brutalne napade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene