Egipat (Foto: AFP)
Egipat (Foto: AFP) Foto: Afp

Egipatske sigurnosne snage ubile su 40 militanata osumnjičenih za terorizam u tri odvojene akcije u sjevernom Sinaju i Gizi, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje u subotu.


Akcije sigurnosnih snaga pokrenute su dan nakon napada na autobus s vijetnamskim turistima u kojemu su ubijene četiri osobe.

Vezani članci Talibani u Kabulu - 4 Talibani tvrde da u Afganistanu nema militanata Islamske države, niti Al Kaide Eksplozije u crkvama i hotelima Šri Lanki (Foto: Screenshot/Reuters) - 5 Napad na Šri Lanki planiran najmanje 7 godina, napadači su obrazovani na Zapadu

Iz egipatskog ministarstva nije priopćeno jesu li ubijeni teroristi povezani s napadom u petak, no u priopćenju se navodi kako je 30 osoba ubijeno tijekom racija njihovih skrovišta u Gizi, gdje je planiran niz napada na državne institucije i turističke destinacije. "Planirali su niz napada na turiste, kršćanska sveta mjesta i snage sigurnosti", navedeno je u priopćenju.

10 osoba je ubijeno u sjevernom Sinaju gdje je u tijeku pobuna predvođena pripadnicima ISIS-a. Državna tiskovna agencija MENA priopćila je da su osumnjičeni ubijeni u oružanim borbama, piše Reuters.

Identitet ubijenih nije naveden, a nepoznati su i podaci o eventualnim žrtvama ili ozlijeđenima među pripadnicima snaga sigurnosti. Tri racije su se odvijale istovremeno. Ministarstvo je objavilo fotografije tijela sa skrivenim licima, uz koje leže automatske puške i sačmarice.