Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša tvrdi da je priča o provizijama lansirana iz Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da su lažne tvrdnje kako je primio mito za osiguranje posla nabave oklopnih vozila za Slovensku vojsku lansirane iz Slovenije.

Slovenski premijer naglasio je da ne isključuje niti finsko-slovensku vezu u negativnoj kampanji koja je kulminirala kad je finska javna televizija YLE u ponedjeljak emitirala emisiju u kojoj se govori o 21 milijun eura provizije u poslu finske kompanije Patria i slovenskog ministarstva obrane vrijednom 280 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi u Samobor Kreativci u akciji – saznajte tko je napisao najbolju kratku priču! Slika nije dostupna Festival europske kratke priče Ana Paula Maia: 'Životinjski ugljen'

Komentirajući aferu u večernjoj emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, Janša je rekao da da je nečuveno da televizija u jednoj državi Europske unije vodi kampanju protiv vlade u drugoj državi, te da je zatražio ispriku ili objavu demantija, a u suprotnom će pokrenuti tužbu.

"Finska i Slovenija nisu daleko, a postoje i posebne veze", rekao je Janša, odgovarajući na pitanje je li moguće zamisliti da bi finska televizija bila zainteresirana za uključivanje u slovensku predizbornu kampanju. Janša je cijelu aferu povezao s pokušajima da se on i njegova stranka onemoguće na izborima koji se održavaju 21. rujna.

Janša je dodao da je riječ o ljudima u Sloveniji koji su i ranije bili "akteri" u pokušajima se Jašina politička karijera onemogući preko izmišljenih afera, te da je jedan od njih i predsjednik antikorupcijske komisije Drago Kos koji zloupotrebljava svoje međunarodne veze.

Autor spomenute emisije finske televizije YLE, novinar Magnus Berglund izjavio je za Slovensku televiziju da emisija nije emitirana zbog izbora u Sloveniji nego interesa finske publike za istragu o navodnoj korupcijskoj aferi u Patriji.

Berglund je izjavio da stoji iza tvrdnji iznesenih u emisiji. Informaciju o tome da su u poslu za Slovensku vojsku isplaćivane nezakonite provizije, naveo je, dobili su iz više izvora i provjeravali, a u emisiji su emitirali samo ono u što su sigurni.

Na pitanje o mogućoj tužbi slovenske vlade zbog objavljenog rekao je da novinari i televizija prava adresa za takvu tužbu, a da imena svojih izvora ne žele otkrivati jer su im tako obećali.


Slovenska policija ispituje sudionike emisije finske televizije o korupciji 

Slovenska je policija danas potvrdila da je razgovarala sa sudionicima emisije finske televizije u kojoj je premijer Janez Janša u ponedjeljak optužen za korupciju u nabavi oklopnih vozila tvrtke "Patrije" za Slovensku vojsku.

"Provjeravamo tvrdnje, što su se zadnjih dana pojavile u finskim i slovenskim medijima, da postoje dokazi i podatci koji upućuju na sumnju u kažnjiva djela korupcije", navela je u priopćenju policija. Razgovori su usmjereni na osiguranje mogućih dokaza koji bi mogli poslužiti u daljnjem kaznenom postupku, a u cijelom slučaju surađuju finska i slovenska policija te državna odvjetništva dviju zemalja, priopćila je policija.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na glasnogovornika slovenske Vlade Anžea Logara, navode da je premijer Janša danas najavio podizanje tužbe u ime Vlade protiv finske televizije YLE zbog insinuacija da je umiješan u korupciju. Pošto se finska javna televizija zbog svojih tvrdnja odbila ispričati ili objaviti navodne dokumente koji su spomenuti a nisu objavljeni, slovenska je Vlada već stupila u kontakt s odvjetnicima s kojima se dogovara o pojedinostima tužbe, javili su slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene