Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša tužio za klevetu ravnatelja policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni slovenski premijer Janez Janša podnio je tužbu za klevetu protiv Bojana Potočnika koji je na početku mandata njegove vlade bio ravnatelj policije.

Kako je priopćila odvjetnička kancelarija Klemenčič - Zidar koja zastupa Janšu, okružnom državnom odvjetništvu u Ljubljani predloženo je da pokrene postupak protiv Potočnika zbog 'kvalificiranog kaznenog djela teške klevete', odnosno njegova nastupa u emisiji finske televizije YLE 'Istina o Patriji' u kojoj je premijer na odlasku pred same izbore bio optužen za primanje mita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski mediji: Pahor birače uvjerio da glasuju protiv Janše Slika nije dostupna Slovenija: Janša u maloj prednosti pred Pahorom

Kao što je poznato, Janša je još jučer od državnog odvjetništva zatražio da po službenoj dužnosti pokrene postupak za tešku klevetu i protiv autora emisije, finskog novinara Magnusa Berglunda jer je u njoj bilo izneseno da je slovenskog premijera 'potkupila' finska kompanija Patria kako bi osigurala posao isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura, a da za to nisu predočeni nikakvi dokazi. 

>> Janša odbacio sumnjičenja o korupciji i pozvao na povlačenje afere Patria iz kampanje

>> Afera Patria: Finski kriminalisti u Beču saslušavali Wolfa i Riedla

>> Janša predložio postupak protiv finskog novinara zbog klevete o korupciji

Potočnik je nekadašnji vojni ataše Slovenije u Budimpešti koji je nakon formiranja Janšine vlade prije četiri godine prihvatio poziv da postane ravnatelj policije, ali je nakon nekoliko mjeseci dao ostavku.

U inkriminiranoj emisiji finske televizije pojašnjavao je strukturu djelovanja vlasti u vrijeme Janšine vlade. Među ostalim je rekao da na temelju vlastitog iskustva može reći kako policija nije autonomna nego da na njen rad preko ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea utječe premijer Janša.

Berglund se u svojoj emisiji naime bavio istragom korupcijskog skandala oko Patrije u samoj Finskoj, te postavio tezu da slovenska policija s finskim kolegama nije htjela surađivati na raščišćavanju sumnji o nezakonitim provizijama budući da je među osumnjičenima bio i sam premijer.

Janša je spomenutu emisiju više puta protumačio kao predizbornu 'prljavu kampanju' protiv njega, te među ostalim naveo da je Potočnik na izborima nastupao kao član Socijalnih demokrata kasnijeg izbornog pobjednika Boruta Pahora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene