Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša predložio postupak protiv finskog novinara zbog klevete o korupciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni slovenski premijer Janez Janša zalaže se za podizanje optužnice protiv finskog novinara Magnusa Berglunda zbog klevete, objavila je odvjetnička kuća Zidar Klemenčič koja ga zastupa u tom slučaju.

Berglund je novinar finske nacionalne televizije YLE, a u aktualno-političkom magazinu MOT kojega uređuje objavio je 1. rujna tvrdnju da raspolaže dokazima kako je finska kompanija Patria 'podmitila' slovenskog premijera radi dobivanja posla isporuke oklopnih transportera za Slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu

Janšini odvjetnici predložili su slovenskom državnom odvjetništvu da protiv Berglunda pokrene postupak pred slovenskim sudom i to po službenoj dužnosti zbog 'kvalificiranog oblika kaznenog djela klevete' budući da je Janša bez dokaza optužen za korupciju i to kao predsjednik vlade u osjetljivom trenutku prije parlamentarnih izbora. 

>> Afera Patria: Finski kriminalisti u Beču saslušavali Wolfa i Riedla

>> Janša: U Finskoj se ne vodi istraga ni o jednom Slovencu

Janšini odvjetnici tvrde da je pokretanje postupka pred slovenskim sudom protiv stranog državljana moguće iako je on djelo počinio u svojoj zemlji, jer su se posljedice klevete osjetile u Sloveniji, a bio je povrijeđen i ugled države.

'Postupak Magnusa Berglunda predstavlja klasičan oblik protupravne i kažnjive klevete, a za teške i lažne optužbe nisu izneseni dokazi', navela je premijerova odvjetnica u izjavi za javnost, najavivši da on razmišlja i o podizanju civilne i odštetne tužbe protiv finskog novinara zbog povrede dobrog imena i štete koja mu je nanijeta.

Nakon medijskih optužaba o korupciji koje su pred izbore iz finskih izvora medijski preneseni i u Sloveniju, Janša i njegova stranka izgubili su na parlamentarnim izborima, a Janša je više puta iznio da je emisija bila dio 'prljave predizborne kampanje' i da su te priče pokrenuli njegovi politički suparnici u zemlji.

Inače, finska televizija ranije se odbila ispričati Janši zbog svoje kontroverzne emisije, a novinar Berglund i dalje inzistira da za svoje optužbe ima dokaze koje ne želi otkriti, štiteći novinarski izvor informacije.

U Finskoj se protiv nekolicine zaposlenika kompanije Patria koja je u većinskom vlasništvu države vodi istraga zbog navodnih nezakonitih provizija isplaćenih radi dobivanja poslova u Sloveniji i Egiptu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene