Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jaap de Hoop Scheffer: Rusija krši gruzijski teritorijalni integritet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer 'odbacio' je u utorak rusku odluku o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, ocijenivši taj potez 'kršenjem' teritorijalnog integriteta Gruzije.

'Odbacujem odluku ruske vlade o priznavanju Južne Osetije i Abhazije, područjima Gruzije', kazao je Scheffer u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinutost u NATO-u Scheffer pozvao Sloveniju da učini sve da Hrvatska uđe u NATO Slika nije dostupna Jaap de Hoop Scheffer 'NATO će i dalje podupirati zemlje bivšega SSSR-a'

'Radi se o direktnom kršenju brojnih rezolucija UN-a glede teritorijalnog integriteta Gruzije, rezolucija koje je potvrdila sama Rusija', dodao je.

Prema njegovim riječima, 'Rusija svojim djelovanjem u nekoliko posljednjih tjedana dovodi u sumnju svoj angažman u uspostavi mira i sigurnosti na Kavkazu'.

'NATO čvrsto podupire suverenitet i teritorijlni integritet Gruzije, te poziva Rusiju na poštivanje svojih načela', poručio je glavni tajnik NATO-a. 

>> Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

>> Bush pozvao Medvedeva da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

>> Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet

Odluku Rusije o priznavanju dviju gruzijskih separatističkih regija osudile su u utorak brojne vlade.

Rice: Rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije "krajnje nesretna" odluka

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je ocijenila "krajnje nesretnom" odluku Rusije da prizna dvije odcijepljene gruzijske pokrajine, prenose američki mediji.

Rice je najavila da će Sjedinjene Države iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirale bilo kakav ruski pokušaj promjene statusa teritorija Južne Osetije i Abhazije.

Američka državna tajnica je upozorila da tom odlukom

Rusija dolazi u sukob s brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a u kojima se ističe da su ti teritoriji unutar međunarodno priznatih granica Gruzije.

"Stoga, u skladu s drugim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje su još na snazi, Abhazija i Južna Osetija su dio međunarodno priznatih granica Gruzije i tako će i ostati", naglasila je Rice, koja je u utorak počela višednevni posjet Bliskom istoku.

Rice je najnoviji potez Moskve kritizirala tijekom posjeta palestinskom Ramallahu na Zapadnoj obali. 

Gruzija optužuje Rusiju za korištenje kazetnih bombi

Gruzija je na Konferenciji UN-a u o razoružanju optužila Rusiju da je protiv civila koristila zabranjene kazetne bombe, što Moskva odlučno opovrgava.

Ruska je vojska "u velikoj mjeri" koristila projektile Iskander, Tochka-U, Grad i Uragan s kazetnim punjenjem, nanijevši velike gubitke među civilima, kazao je gruzijski veleposlanik Giorgi Gorgiladze.

Također je optužio Rusiju da je nanijela i velike štete okolišu, uništivši velike površine šuma prilikom bombardiranja planinskog područja Borjomi i Tsemi.

Udruga Human Rights Watch također je optužila Moskvu za nesmiljeno korištenje kazetnih bombi zatraživši od ruskih vlasti da im proslijedi informacije o područjima iznad kojih su te bombe izbačene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene