Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hoop Scheffer: Pomirenje s talibanima je 'neizbježno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neizbježan je proces pomirenja među Afganistancima, uključujući i talibane, na određenom stupnju, ocijenio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

'U svakom sukobu potreban je na određenom stupnju proces pomirenja', rekao je Jaap de Hoop Scheffer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Slika nije dostupna Scheffer: Države ne mogu birati svoje zadaće u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a posjetio je jug Afganistana gdje je pozvao na povećani međunarodni angažman u sklopu Međunarodne mirovne snage u Afganistanu u kojoj se nalazi oko 50.000 pripadnika, kojima zapovijeda NATO.

'Ako se ne pregovara s ljudima koji su krajnje okrutni prema taocima, pale škole i organiziraju samoubilačke napade, mislim da je tada neizbježan proces pomirenja', dodao je de Hoop Scheffer.

On je objasnio da će skori dolazak 3.200 američkih marinaca u Afganistan 'pridonijeti razlici' i da predstavlja plus za Isaf i dodao da neće biti u potpunosti zadovoljan dok ne uspiju postići traženu razinu vojnih potreba.

Kanada je najavila da 2011. namjerava povući 2.500 vojnika s juga, gdje su talibani jako aktivni, dok druge zemlje smatraju da se stanje razvija na štetu NATO-a.

Glavni tajnik nada se da će pronaći postrojbe koje nedostaju tijekom summita NATO-a u Bukureštu početkom travnja.

Francuska je rasporedila 1.600 ljudi, uglavnom u Kabulu, ali namjerava poslati nekoliko stotina dodatnih vojnika u granično područje s Pakistanom da se bore protiv gerile povezane s al-Qaidom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene