Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neizbježan je proces pomirenja među Afganistancima, uključujući i talibane, na određenom stupnju, ocijenio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.


'U svakom sukobu potreban je na određenom stupnju proces pomirenja', rekao je Jaap de Hoop Scheffer.

Vezani članci Jens Stoltenberg i Zoran Milanović Milanović razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a, otkriveno i o kojim su temama pričali Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija''

Glavni tajnik NATO-a posjetio je jug Afganistana gdje je pozvao na povećani međunarodni angažman u sklopu Međunarodne mirovne snage u Afganistanu u kojoj se nalazi oko 50.000 pripadnika, kojima zapovijeda NATO.

'Ako se ne pregovara s ljudima koji su krajnje okrutni prema taocima, pale škole i organiziraju samoubilačke napade, mislim da je tada neizbježan proces pomirenja', dodao je de Hoop Scheffer.

On je objasnio da će skori dolazak 3.200 američkih marinaca u Afganistan 'pridonijeti razlici' i da predstavlja plus za Isaf i dodao da neće biti u potpunosti zadovoljan dok ne uspiju postići traženu razinu vojnih potreba.

Kanada je najavila da 2011. namjerava povući 2.500 vojnika s juga, gdje su talibani jako aktivni, dok druge zemlje smatraju da se stanje razvija na štetu NATO-a.

Glavni tajnik nada se da će pronaći postrojbe koje nedostaju tijekom summita NATO-a u Bukureštu početkom travnja.

Francuska je rasporedila 1.600 ljudi, uglavnom u Kabulu, ali namjerava poslati nekoliko stotina dodatnih vojnika u granično područje s Pakistanom da se bore protiv gerile povezane s al-Qaidom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju