Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaap de Hoop Scheffer

'NATO će i dalje podupirati zemlje bivšega SSSR-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u utorak je izjavio kako će Atlantski savez, unatoč protivljenju Moskve, i dalje podupirati zemlje s područja bivšega Sovjetskog Saveza koje od njih zatraže pomoć.

'NATO će i dalje surađivati sa svim zemljama koje bi se željele pridružiti Savezu s područja Balkana, istočne Europe i Kavkaza', izjavio je visoki dužnosnik tijekom godišnje Parlamentarne skupštine NATO-a koja se održava u Valenciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NATO podržava Lajčaka i njegove odluke Slika nije dostupna Albanija mora napredovati prije ulaska u NATO

'Pojavljivanje neovisnih država na području bivšeg sovjetskog teritorija je realnost. Sposobnost tih država da odrede vlastitu budućnost ključan je test za novu Europu', izjavio je Jaap de Hoop Scheffer.

Moskva se oštro protivi pridruživanju Gruzije i Ukrajine NATO-u.

'I dalje ćemo podupirati zemlje' koje se žele pridružiti Savezu, rekao je glavni tajnik Saveza, dodajući kako ne namjeravaju ukloniti svoje kriterije i ne misle da to trebaju učiniti.

Na pitanje o budućoj normalizaciji odnosa između NATO-a i Rusije Jaap de Hoop Scheffer je odgovorio kako je spreman posjetiti Moskvu, no u ovom su trenutku članice Saveza 'jasno odlučile zamrznuti sastanke između svojeg povjerenstva i ruskih predstavnika'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene