Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je priznala nezavisnost odcijepljenih gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije, javljaju ruski mediji.

Predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je odluke o priznavanju Južne Osetije i Abhazije nakon što su oba doma ruskog parlamenta zatražila u ponedjeljak od njega da to učini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duma poziva da se razmotri priznanje Abhazije i Južne Osetije Slika nije dostupna Južna Osetija traži priznanje poput Kosova

Medvedev je pozvao i druge zemlje da slijede njegov primjer.

"To nije lagan izbor, ali je jedina mogućnost da se sačuvaju životi ljudi", rekao je ruski predsjednik u svom obraćanju naciji.

"Poštujući slobodno izražavanje volje osetijskog i abhaskog naroda, vodeći se odredbama Povelje UN-a, Deklaracije iz 1970. godine o načelima međunarodnog prava koje se odnosi na prijateljske odnose među državama, ... i drugim temeljnim međunarodnim dokumentima, potpisao sam odredbe o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i nezavisnosti Abhazije", rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, Rusija je pokazivala suzdržanost i strpljenje, više puta je pozivala na povratak za pregovarački stol i nije odstupala od svojih pozicija "čak i nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova".

"Međutim, naše uporno predlaganje gruzijskoj strani da se s Južnom Osetijom i Abhazijom postigne sporazum o neprimjenjivanju sile, ostali su bez odgovora. Nažalost, njih su ignorirali i u NATO-u, i čak u UN-u. Sada je jasno, u planove Tbilisija nije ulazilo mirno rješavanje sukoba", rekao je ruski predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene