Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa neće ostati bez odgovora'

Bombaški napad u Turskoj: Pritvoreno 9 osoba, sve turski državljani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je upozorila da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitila nakon što su dva automobila bombe eksplodirali u subotu u turskom gradu koji se nalazi u blizini sirijske granice, javio je BBC.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da "ništa neće ostati bez odgovora". Tijekom posjeta Berlinu, Davutoglu je kazao da nije slučajno da je do napada došlo u vrijeme dok se intenziviraju diplomatski napori za rješenje sirijske krize. "Postoje oni koji bi željeli sabotirati turski mir, ali mi to nećemo dopustiti", rekao je. "Nitko ne bi smio isprobavati tursku moć. Naše sigurnosne snage poduzet će sve potrebne mjere", dodao je.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj Tlo ne miruje Novi potresi pogodili Tursku i Siriju: "Opet se trese", "Podrhtavanje i ljuljanje nekoliko sekundi" Slika nije dostupna Bombaš samoubojica TERORISTIČKI NAPAD IZVELA ISLAMSKA DRŽAVA?! Najmanje 27 mrtvih u vrtu kulturnog centra

Svih devet osoba koje su pritvorene zbog dvostrukog bombaškog napada u turskome gradu Reyhanliju u kojem je, po novim podacima, poginulo 46 ljudi, turski su državljani, objavio je u nedjelju zamjenik premijera Besir Atalay.

Sirija odbacila optužbe

Sirija je u nedjelju odbacila turske optužbe da je odgovorna za te napade. "Sirija nije počinila i neće nikada počiniti takav čin, ne zato što za njega nije sposobna, već zato što nam to naše vrijednosti ne dopuštaju", rekao je sirijski ministar za informiranje Omran al-Zohbi, na konferenciji za novinare koja je prenošena na sirijskoj televiziji.

>> Tri eksplozije u turskom gradu na granici sa Sirijom: Više od 40 mrtvih i 100 ozlijeđenih

Dva automobila napunjena eksplozivom eksplodirala su u subotu pred uredom gradonačelnika i poštom u Reyhanliju, mjestu od 60.000 stanovnika u provinciji Hatay, smještenom osam kilometara od sirijske granice.

Turska je kazala kako za napad sumnjiči sirijsku tajnu službu. Turska snažno podupire sirijsku oporbu i žestoki je protivnik režima predsjednika Bašara al-Asada. Sjedinjene Države i NATO osudili su napade i izrazili potporu Ankari.

Počinitelji 'identificirani'

Turski ministar unutarnjih poslova Muammer Guler izjavio je još sinoć da su izvršitelji dvostrukog bombaškog napada u subotu u turskom gradu Reyhanliju na granici sa Sirijom povezani s organizacijama bliskim sirijskom režimu, izvijestila je turska televizija TRT. "Ljudi i organizacija koji su izveli napade su identificirani. Utvrđeno je da su povezani s organizacijama koje podržavaju sirijski režim i njegovim obavještajnim službama", izjavio je Guler na konferenciji za novinare, izvijestio je TRT na svojim internetskim stranicama.

Zamjenik turskog premijera Besir Atalay, koji je također bio na konferenciji za novinare u Antakyji, gradu blizu Reyhanlija, precizirao je da počinitelji nisu došli s druge strane granice nego iz Turske. "Po našim informacijama, počinitelji dolaze iznutra", rekao je Atalay, dodavši da se broj ubijenih u napadima sada povećao na 43. Atalay je naglasio da sirijske izbjeglice u Turskoj i sirijska oporba nemaju nikakve veze s eksplozijama, piše CNN.

Iako je BBC jučer izvijestio i o eksploziji treće bombe, turski dužnosnici i dalje spominju dvije eksplozije. Dva automobila napunjena eksplozivom eksplodirala su u subotu pred uredom gradonačelnika i poštom u Reyhanliju, mjestu od 60.000 stanovnika u provinciji Hatay, smještenom osam kilometara od sirijske granice. U eksplozijama su po dosadašnjim podacima ubijene 43 osobe, a ranjeno je više od stotinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene