Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevozili humanitarnu pomoć

VIDEO: Izraelci napali turski brod, najmanje 19 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devetnaest osoba poginulo je, a trideset je ranjeno kada su se pripadnici izraelskih snaga iskrcali na turski brod u sastavu flotile međunarodne humanitarne pomoći koja je plovila prema Pojasu Gaze.

Pripadnici postrojbe izraelske mornarice zapucali su kada su ih neki članovi flotile napali sjekirama i noževima, javila je privatna izraelska televizija. TV postaja nije navela ima li među poginulima i ranjenima izraelskih vojnika, dok je izraelska vojska potvrdila da je u intervenciji 'poginulo najmanje deset putnika'flotile. Međunarodna flotila koja je prevozila stotine propalestisnkih aktivista i pomoć Gazi krenula je prema palestinskom teritoriju u nedjelju popodne.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Flotilu su organizirale propalestinske skupine i turska organizacija za ljudska prava. Turska je od Izraela zatražila slobodan prolaz rekavši da flotila prevozi 10.000 tona humanitarne pomoći. U subotu je izraelski dužnosnik upozorio da će izraelska mornarica, ako zatreba i silom, spriječiti međunarodni konvoj brodova koji prevozi humanitarnu pomoć za Pojas Gaze da doplovi do obale palestinskog teritorija.

Izrael je u subotu upozorio da će brodove, ne budu li se htjeli vratiti, pregledati i uputiti prema izraelskoj luci Ašdodu, južno od Tel Aviva, a zatim privesti aktiviste na brodovima i protjerati ih. Tijekom večeri tri izraelske letjelice s bacačima raketa klase Saar napustile su luku Haifu kako bi presreli flotilu, rekli su novinari na jednom od plovila. Izrael i Egipat pooštrili su blokadu Pojasa Gaze 2007., kada je Hamas preuzeo nadzor nad tim teritorijem. Izrael je u prosincu 2008. pokrenuo ofenzivu kako bi spriječio svakodnevno raketiranje svojih gradova.

>> 'Izrael nudio atomsku bombu bivšem režimu JAR-a'

Većina od 1,5 milijuna Palestinaca koji žive u Gazi oslanjaju se na pomoć. UN i zapadne sile zatražile su od Izraela da ublaži restrikcije kako bi se spriječila humanitarna kriza. Izrael ne priznaje da u Gazi postoji humanitarna kriza, tvrdeći da se hrana, lijekovi i medicinska pomoć redovito dostavljaju te da je blokada nužna kako bi se spriječila dostava oružja.

Ankara upozorava Izrael na nepopravljive posljedice

Turska je upozorila Izrael na 'nepopravljive posljedice' po bilateralne odnose, nakon izraelskog napada na flotilu koja je prevozila pomoć u Gazu, a u sastavu koje su bila i dva turska broda, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Snažno osuđujemo ovaj izraelski nehumani potez', priopćilo je ministarstvo.

'Incident koji se dogodio na otvorenom moru predstavlja očito kršenje međunarodnog zakona i mogao bi imati nepopravljive posljedice po naše bilateralne odnose', dodaje se u priopćenju. Turska je nakon izraelskog napada na flotilu pozvala izraelskog veleposlanika u Ankari u ministarstvo vanjskih poslova gdje će mu biti 'uručena najoštrija prosvjedna nota', rekao je jedan turski diplomat.

Podpredsjednik turske vlade Bulent Arinc sazvao je hitan sastanak s visokim dužnosnicima, među kojima su ministar unutarnjih poslova, zapovjednik mornarice i zapovjednici vojnih operacija, objavila je turska novinska agencija Anatolija. Arinc zamjenjuje premijera Tayyipa Erdogana koji se nalazi u posjetu Čileu. Policija je pojačala sigurnosne mjere ispred izraelskoga veleposlanstva u Ankari gdje se okupilo nekoliko desetaka prosvjednika.

Izraelski ministar izražava 'žaljenje zbog mrtvih'

Izraelski ministar industrije i trgovine Binyamin Ben Eliezer izrazio je na vojnom radiju 'žaljenje zbog mrtvih' nakon intervencije izraelskih snaga na flotilu koja je prevozila pomoć u Gazu. 'Mogu samo izraziti žaljenje zbog svih mrtvih', izjavio je u prvoj izraelskoj službenoj reakciji Ben Eliezer koji se nalazi u Kataru na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

'Čekali su naše vojnike sa sjekirama i noževima i kad vam, osim toga, netko pokušava uzeti oružje, počinjete gubiti kontrolu', dodao je on. 'Znam da će to postati velika afera i nadam se da će izraelski Arapi reagirati na razuman način', dodao je ministar aludirajući na moguće prosvjede 1,2 milijuna Arapa koji žive u Izraelu. 'Nismo imali namjeru pucati, ali je došlo do velike provokacije', kazao je Eliezer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene