Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski ministar obrane u ponedjeljak je rekao da je odobrio izgradnju 50 novih kuća u naselju na Zapadnoj obali, što predstavlja širenje koje je u suprotnosti s pozivima SAD-a da se zamrzne gradnja židovskih naselja.


Vijesti o planovima nove gradnje došle su nekoliko sati prije no što je ministar obrane Ehud Barak trebao otputovati u Sjedinjene Države na razgovore kojima bi se trebalo prevladati razilaženje s Washingtonom glede pitanja naselja. Barak će se susresti s Georgeom Mitchellom, izaslanikom predsjednika Baracka Obame za Bliski istok.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvije tisuće prosvjednika protiv izraelskog zida Slika nije dostupna Izraelci ubili šestoricu Palestinca na Zapadnoj obali i Gazi

U jamstvenom pismu ministarstva obrane upućenom Vrhovnom sudu opisuju se planovi premještanja naseljenika iz Migrona, isturenog naselja izgrađenog na Zapadnoj obali bez dozvole izraelske vlade, u naselje Adam, sjeverno od Jeruzalema. Po dokumentu, glavni plan za Adam predviđa gradnju 1450 stambenih jedinica. Ministarstvo je, međutim, reklo da je dalo odobrenje za samo 50 kuća te da će sve dodatne jedinice zahtijevati posebna dopuštenja. (Hina)