Drevni rukopis, ilustracija (Foto: AFP)
Drevni rukopis, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Stručnjaci za Bibliju otkrili su prvi poznati originalni primjerak rukopisa koji otkriva Isuova tajna učenja Jakova.


Izvorni primjerak heretičkog biblijskog teksta koji sadrži razgovor između Isusa i Jakova otkriven je u arhivima Sveučilišta Oxford.

Vezani članci Slika nije dostupna Biblijski fragmenti spojeni nakon 13 st. Slika nije dostupna Foto: Bizarni religijski darovi

Rukopis star više od 1500 godina jedan je od malobrojnih ranokršćanskih tekstova pronađenih na grčkom jeziku, koji je bio njihov izvorni jezik.

Stručnjaci za Bibliju sa sveučilišta u Teksasu otkrili su nekoliko fragmenata rukopisa koji su bili izgubljeni među arhivima Egipatskog istraživačkog društva

Geoffrey Smith koji je dio grupe zaslužne za otkriće ne krije odušeljenje. "Nikad nismo pomišljali da su ovi grčki fragmenti preživjeli, a bili su točno ispred nas", rekao je.

Drevni rukopis nastao u petom ili šestom stoljeću opisuje Isusova tajna otkrivenja o Jakovu i nebeskom kraljevstvu i budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Smith kaže da tekst nadopunjuje biblijski prikaz Isusovog života i službe dopuštajući nam pristup razgovorima koje su vodili Isus i Jakov, a radi se o učenjima koji su Jakovu omogućila da bude dobar učitelj nakon Isusove smrti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju