Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na čelu Ursula von der Leyen

Izglasan novi saziv Europske komisije, Šuica potvrđena za povjerenicu za demokraciju i demografiju

Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Foto: Afp
Europski parlament danas je izglasao novi sastav Europske komisije na čijem je čelu Ursula Von del Leyen. Izglasano je i 26 povjerenika među kojima je i Dubravka Šuica koja je potvrđena za novu potpredsjednicu EK za demografiju i demokraciju.

Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije predstavljajući kolegij povjerenika i program zastupnicima u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ursula von der Leyen i Charles Michel Nije bio sam Objavljeni putni nalozi čelnika EU-a, neki su podaci šokantni: Jedno propovijedaju, a drugo rade

"Ako budemo dobro radili Europa će biti prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, bit će sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema", izjavila je von der Leyen.

Priznala je da je taj put je težak i da zadaća nije nimalo laka, ali da Europa to može uz volju i optimizam koja je postojala i prije 30 godina i srušila Željeznu zavjesu.

Po njezinim riječima, Europska unija će u idućih pet godina, koliko traje mandat Komisije, krenuti u "tranziciju koja će dotaknuti svaki dio našeg društva i gospodarstva", ocijenivši također da je svijetu koji je sve nemirniji europsko vodstvo potrebnije nego ikada prije.

"Preveliki broj sila govori jezikom konfrontacije i unilateralizma (...) i svijetu je naše vodstvo potrebnije nego ikada prije te stoga moramo biti odgovorna sila, snaga za mir i pozitivne promjene", kazala je nova šefica Komisije.

Von der Leyen smatra da svojim partnerima u UN-u treba pokazati da se mogu osloniti na Uniju, a prijateljima na zapadnom Balkanu pokazati da imamo "istu kontinent, istu povijest i kulturu, a dijelit ćemo i istu sudbinu".

"Naša vrata ostaju otvorena", poručila je von der Leyen, dodavši da EU istu sudbinu dijeli s transatlantskim partnerima.

Govoreći o prioritetima istaknula je da je ovo "geopolitička" Komisija te ako postoji ijedno područje gdje je svijetu potrebno europsko vodstvo to je zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena.

"To je egzistencijalni problem za Europu i svijet i ne smijemo gubiti ni trenutka u borbi protiv klimatskih promjena", kazala je predsjednica EK-a.

Europski novi zeleni plan (Green Deal) je, kako smatra, nova strategija rasta koja će pomoći u smanjenju emisije ugljičnog dioksida te istovremeno omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

"Do sredine stoljeća biti ćemo ugljično neutralni", poručila je i pritom upozorila da "tranzicija mora biti pravedna i uključiva, ili se uopće neće desiti".

Za to će, dodala je von der Leyen, trebati golema ulaganja u inovacije i tehnologije.

"Klimatske promjene se tiču svih nas. Imamo dužnost djelovati i snagu da predvodimo", poručila je.

Govoreći o digitalizaciji kazala je da će nam omogućiti da budemo učinkovitiji kada se radi o resursima i to na cijelom planetu.

"Digitalizacija će naše društvo, gospodarstvo i naše upravljanje iz temelja promijeniti, a kako bismo iskoristili velike šanse, ali se i suočili s rizicima, moramo uravnotežiti ono što tržište ne može. Moramo zaštititi naše blagostanje i naše europske vrijednosti", istaknula je von der Leyen.

I u digitalnom dobu, kako je kazala, moramo ići europskim putem, ali prvi moramo ovladati ključnim tehnologijama poput umjetne inteligencije.

Osvrnula se i na kibernetičku sigurnost kao drugu stranu digitalizacije, podsjetivši da je EU trgovinska super sila, najveći izvor i odredište direktnih stranih ulaganja bilo gdje na svijetu.

Za Višegodišnji financijski okvir (VFO) je kazala da nije samo puka vježba iz računovodstva te da mora biti moderniziran.

"No, javni su proračuni ograničeni i moramo se pobrinuti da ulaganja odlaze tamo gdje je potrebno, a to ćemo moći učiniti dovršenjem tržišne i bankovne unije", kazala je von der Leyen.

Govoreći o problemu migracije, ponovila je da će Europa uvijek pružiti utočište onima kojima je to potrebno te da je u interesu Europe da oni koji ostanu budu integrirani.

"Ali također moramo moći vratiti one koji nemaju pravo ostati", kazala je i istaknula da moramo prekinuti "okrutan model krijumčara ljudima i osnažiti naše vanjske granice kako bismo ponovo uspostavili potpuno funkcionalan Schengen.

"Migracije neće prestati i Europa mora biti u stanju naći odgovor koji je human i učinkovit", zaključila je von der Leyen u svom govoru.

Osvrnuvši se na brexit istaknula je da prihvaća odluku britanskog naroda i da bez obzira što na budućnost donese, veze i prijateljstvo između dviju strana se ne može prekinuti.

"Tijesno ćemo surađivati u pronalaženju rješenja za zajedničke izazove, posebice na području sigurnosti", kazala je von der Leyen u završnim riječima svog obraćanja i pozvala Parlament, Vijeće i Komisiju da prionu poslu "kako bismo za 30 godina mogli reći: živjela Europa". (Hina)

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene