Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u nedjelju

Pet događaja za pamćenje u Rusiji: Putinove 3 minute, projektili, prostitutka i čaša vode

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednički izbori u Rusiji održavaju se u nedjelju 18. ožujka, a pobjednik se zna unaprijed nakon bezlične kampanje iz koje je agencija AFP izdvojila tek pet događaja po kojima će se pamtiti.

 

Trominutna Putinova kampanja

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu" Aleksej Navaljni U POZADINI Navaljni u nikad viđenom intervjuu teško optužio Zapad

Na vlasti već 18 godina, Vladimir Putin izbjegavao je svaku izravnu kampanju te je odbio sudjelovati u televizijskom sučeljavanju i velikim predizbornim skupovima.

Njegov izborni stožer organizirao je tek jednu veliku manifestaciju, 3. ožujka na stadionu Lužnjiki gdje su se olimpijci, pop zvijezde i kozmonauti nizali na sceni izražavajući potporu kandidatu Putinu pred oko 80.000 ljudi.

Predsjednik Putin bio se prehladio u veljači te je došao pozdraviti svoje pristaše okupljene na -15 stupnjeva Celzijevih. U tri minute nastupa obećao je Rusiji "sjajne pobjede" i zatim s okupljenim mnoštvom pjevao nacionalnu himnu.

Iako ga nema direktno u kampanji, Putin je zato sveprisutan na javnoj televiziji koja prati sva njegova kretanja na dužnosti predsjednika i prenosi njegove govore pred znanstvenicima, policajcima ili radnicima.

Putin predstavio svoje projektile

Godišnje obraćanje predsjednika parlamentarnim zastupnicima uobičajeno se održava u prosincu, no ove je godine bilo odgođeno za 1. ožujka kako bi se prikladno pretvorilo u predizborni govor. Najveći dio Putinova obraćanja zastupnicima bio je posvećen novom ruskom oružju kakvo zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu, napose krstarećoj raketi neograničena radijusa djelovanja i nepredvidljive putanje leta, koja je zapravo "nevidljiva" za američki proturaketni štiti.

Ponosno demonstrirajući novo oružje videosnimkama i prikazima projiciranima na divovskim ekranima, Putin je predstavio i novi sustav protuzračne obrane, bespilotna nuklearna podvodna plovila ili lasersko oružje za koje je kazao da je "sada prerano da otkriva pojedinosti", a Zapadu je poslao poruku da će odsad svi slušati što Rusija ima reći.

Čaša vode

Kako Vladimir Putin nije sudjelovao u televizijskim predizbornim sučeljavanjima, ti događaji nisu pobudili veliko zanimanje Rusa, ali iznimka je jedan incident. Vladimir Žirinovski, zastupnik krajnje nacionalističke stranke dobacio je kandidatkinji liberalne oporbe Kseniji Sobčak da je "glupača", na što mu je ona u lice izlila vodu iz čaše.

Taj je potez razbjesnio 71-godišnjeg vječitog kandidata krajnje desnice (LDPR) pa je slijedila bujica novih uvreda. Među ostalim, nazvao ju je "prostitutkom".

Nekoliko dana poslije, Kseniju Sobčak, bivšu zvijezdu reality showa u Moskvi napao je muškarac koju je najprije gurnuo, a zatim poprskao vodom vičući "To ti je za Žirinovskog".

Komunističko zlato

Komunistička stranka iznenadila je istaknuvši za svog kandidata poslovnog čovjeka, milijardera Pavela Grudinjina umjesto tradicionalnog Genadija Zjuganova.

Pobudio je velik interes i njegova je popularnost rasla u predizbornim anketama zbog čega su o njemu neugodnim tonom pisali prokremaljski mediji izvještavajući o njegovim bankovnim računima u inozemstvu. Grudinin je vlasnik "Sovhoza Lenjin" koji se bavi proizvodnjom voća i mliječnih proizvoda.

Početkom ožujka, izborno povjerenstvo je objavilo da je 31. prosinca 2017. otkrilo da Grudinjin ima 13 bankovnih računa u Švicarskoj s gotovo milijun eura, te bogatstvo u zlatu i da nema podataka o tome da su računi zatvoreni.

Ruska komunistička stranka i njezin kandidat višekratno su osuđivali "kampanju ocrnjivanja" tvrdeći da je vode krugovi iz Kremlja.

Neki analitičari tvrde da je cilj ocrnjivanja strah da bi Grudinjin, kojemu ankete predviđaju sedam posto, mogao ostvariti dobar izborni rezultat.

Bojkot i racije

Aleksej Navaljni, prvi oporbeni vođa Kremlja, ne smije se natjecati jer su protiv njega izrečene sudske presude za koje on tvrdi da su politički montirane i ustraje na tome da su izbori farsa te poziva na bojkot.

Navaljni želi da promatrači istraže moguća lažiranja na biralištima. Zbog te strategije Kremlj je dodatno zabrinut i želi osigurati velik odziv.

Njegovi sljedbenici koji su uspjeli na ulice izvesti desetke tisuća mladih ljudi, na meti su vlasti i u njihovim su prostorijama i stanovima organizirane racije, a neki su dio kampanje proveli iza rešetaka. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene